Ексклюзиви
середа, 25 грудня 2019 00:15

На підробітку студент може заробити 2200 гривень - українка розповіла про життя та навчання у Польщі
5

Перший рік звикнути до нової країни та вивчити мову допомагала сусідка
Фото: zmist.pl.ua
Якщо проживаєш в Польщі то знайти роботу не проблема
Студенти за 4 дні можуть заробити 200-300 злотих (це приблизно 1500-2200 грн)
Транспорт їздить за розкладом хвилина в хвилину, а спеціальні додатки на телефоні дозволяють переглядати розклад маршруту
Штраф за безбілетний проїзд у транспорті від 80 до 250 злотих (590-1800 грн).

Поїхати у Польшу Наталю змусило навчання. Із 2016 року вона вступила на магістратуру до Сілезького університету. Останні два роки дівчина проживає в місті Катовіце, що за кількістю населення таке ж, як і Полтава, пишуть на ресурсі zmist.pl.ua.

"Перші місяці в цій країні все здавалося особливим: люди, їх ставлення до деяких речей і поведінка, транспорт, кухня, традиції і так ділі", – розповіла Наталя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коровай та рушники на весілля везли з України — українка розповіла, як залишилася жити в Італії

Перший рік навчання жила з дівчиною Пауліною, яка стала гідом і порадником, а також навчила вільно говорити польською.

Автор: zmist.pl.ua
  Якщо проживаєш в Польщі то знайти роботу не проблема
Якщо проживаєш в Польщі то знайти роботу не проблема

Щодо загального відношення поляків до іноземців, однозначної відповіді почути не вдалось. Адже зазначає, що як і в Україні, так і в Польщі багато що залежить від виховання самих людей і їхнього ставлення до приїжджих. Говорить, що були випадки, коли друзів чи знайомих не надто привітно приймали в Польщі, але особисто вона такого досвіду не мала. Проте, виникали ситуації коли корінні жителі звертали увагу на її акцент і запитували звідки вона родом.

Натомість, не менш актуальним залишається і питання працевлаштування в Польщі, куди останнім часом чимало українців їздять на підробітки. Наталя говорить, що якщо ти проживаєш в Польщі то знайти роботу не проблема, тим більше, якщо дозволяє навчальний графік.

Автор: zmist.pl.ua
  Студенти за 4 дні можуть заробити 200-300 злотих (це приблизно 1500-2200 грн)
Студенти за 4 дні можуть заробити 200-300 злотих (це приблизно 1500-2200 грн)

"Більшість студентів, моїх знайомих і друзів, в Польщі працює, бо освітній план дозволяє 3-4 дні в тиждень спокійно ходити на роботу. Звісно, це важко назвати повноцінною роботою з оформленням на відповідну умову (так звана umowa o pracę), але дає можливість заробити 200-300 злотих (це приблизно 1500-2200 грн) за 4 дні. Велику роль відіграє знання польської і англійської мови і звичайно ваша комунікабельність", – говорить Наталя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США чекають цілий рік аби скуштувати пиво "Кутя", яке варить українець

Не можна не згадати і про європейський транспорт. Наталя запевняє, що тут усе їздить за розкладом хвилина в хвилину, а спеціальні додатки на телефоні дозволяють переглядати розклад маршруту і відслідковувати, де нині потрібний автобус і коли треба вийти з дому, щоб на нього встигнути. Також важливо і те, що в Польщі ідею їздити без білету втілити в життя важко, адже контролери мають свою систему роботи і їх важко розпізнати. Вони не мають посвідчень чи спеціальної форми, а просто підсідають на певній зупинці і їдуть поруч з вами як звичайний пасажир. До моменту, поки не з'явиться інформація на таблиці біля водія, що немає можливості компостувати білет. І в цей момент контролери (їх завжди двоє) перевіряють наявність білету. Якщо ж пасажир виявився "зайцем", то на нього чекає штраф від 80 до 250 злотих (590-1800 грн).

Автор: zmist.pl.ua
  Транспорт їздить за розкладом хвилина в хвилину, а спеціальні додатки на телефоні дозволяють переглядати розклад маршруту
Транспорт їздить за розкладом хвилина в хвилину, а спеціальні додатки на телефоні дозволяють переглядати розклад маршруту

Незмінним аспектом, що цікавить як і туристів, так і тих, хто планує оселитись у новій країні, залишаються особливості національної кухні. Наталя говорить, що більшість польських страв готують з великою кількістю масла та м'яса, що власне робить їх дуже жирними, але водночас ситними. Найпопулярнішими в районі Сілезії є Журек (żurek) – польський суп. Він подається з чималою порцією копченої ковбаси та вареним яйцем. А в ресторані вам його можуть подати ще й у хлібі. Друга, не менш відома страва – бігос (bigos), тушкована капуста зі свининою, шинкою, корейкою і ковбасою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителям дають безвідсоткові кредити на житло - подробиці купівлі нерухомості у Франції

Отже, життя в Польщі для Наталії стало цікавим поворотом долі, про який вона не жалкує. Навпаки, розповідає, що ритм цієї країни якраз для неї. І полишати нове місце проживання не збирається.

"Люблю прокидатися рано й їхати на свою роботу, бо обожнюю атмосферу і колег. Свобода вибору і слова в усіх їхніх проявах – це однозначно про Польщу", – ділиться Наталя.

Зараз ви читаєте новину «На підробітку студент може заробити 2200 гривень - українка розповіла про життя та навчання у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути