понеділок, 25 вересня 2017 13:05

"Коли йду на роботу у вишиванці, усі знають - в Україні свято" - львів'янка 10 років співає у Віденській опері

Автор: depo.ua/
  Зоряна Кушплер 10 років співає у Віденській національній опері
Зоряна Кушплер 10 років співає у Віденській національній опері

В Україні відбуваються зміни - лагодять будинки, ремонтують дороги. Міста стають кращими.

Про це розповіла українка Зоряна Кушплер, яка 10 років працює солісткою Віденської національної опери. Живе в Австрії.

"Коли переїхала в Німеччину - для мене все було новим. Я не знала, що таке пластикові картки і рахунки в банках. В Україні такого ще не було. Роздивлялася мобільні телефони, які у нас днем з вогнем було не відшукати. Та й супермаркети були в диковинку. Мову опанувала доволі легко. У студентській атмосфері засвоїла доволі швидко", - розповідає Зоряна Кушплер в інтерв'ю depo.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У дитсадок не беруть дітей, які не вміють читати та писати

За її словами, у Австрії, Німеччині, Франції в опер дуже потужне фінансування держави. А нью-йоркський "Метрополітен-опера" отримує гроші від приватних спонсорів. Якщо підрахувати співвідношення ціни на квиток до місячної зарплати, в Україні й Австрії він буде приблизно однаковим.

"Кожна оперна традиція унікальна. Наприклад, оперні театри в Мюнхені, Парижі, Відні, Львові функціонують по-різному. У Відні в репертуарі 54 опери. У Львові - приблизно вдвічі менше. Різний обсяг роботи. В австрійській опері зовсім інша система – приїжджає дуже багато гастролерів. Беруть участь практично у кожній виставі. А в Україні такої традиції немає. У Києві більше запрошують співаків, у Львові ж – переважно своїми силами".

Автор: depo.ua/
  Зоряна Кушплер 10 років співає у Віденській національній опері
Зоряна Кушплер 10 років співає у Віденській національній опері

На концерти Зоряна Кушплер часто одягає українські вишиванки.

"Я обожнюю вишиванки - це так жіночно! Маю п'ять вишитих моєю бабусею (маминою матір'ю). Також є старовинні. Зараз придбала кілька етносуконь сучасних українських дизайнерів. Вдягаю їх на концерти. Наприклад, на Дні відкритих дверей у Віденській опері співала в етносукні від Sternat, яку придбала у Львові. Це був справжній фурор. Виконувала гімни України та Австрії на прийомі до Дня Незалежності в українському посольстві у Відні також у етносукні. На наші свята прихожу на роботу у вишиванках, тож усі знають: сьогодні в Україні свято!"

Зоряна народилася в родині легендарного оперного співака Ігоря Кушплера і декана Львівської державної музакадемії Ади Кушплер. Здобувши освіту у Львові, вирішила продовжити навчання у Гамбурзі. За 2 роки після переїзду здобула першу премію на конкурсі Баварського радіо і телебачення в Мюнхені. З того часу виступає на провідних сценах світу, включаючи Мадрид, Париж, Шанхай, Сеул.

Зараз ви читаєте новину «"Коли йду на роботу у вишиванці, усі знають - в Україні свято" - львів'янка 10 років співає у Віденській опері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути