середа, 25 квітня 2018 13:47

"Інвесторів лякає корупція, а не війна" - депутат розповіла про перспективи у відносинах України та Франції

"Інвесторів лякає корупція, а не війна" - депутат розповіла про перспективи у відносинах України та Франції
Валерія Фор-Мунтян – голова групи дружби з Україною в Національній асамблеї. Співавтор законопроекту про боротьбу з фейками і пропагандою, який розглядає парламент Франції. Фото: фото з facebook

У Франції діє верховенство права. Якщо щось пішло не так, суд вирішить проблему і винний буде покараний. В Україні це не працює. Недостатньо прийняти хороші закони й реформи, якщо потім їх не дотримуються і суд не може відновити справедливість. Це – набагато більша проблема, ніж бюрократія і труднощі зі збором паперів.

Про це каже Валерія Фор-Мунтян – голова групи дружби з Україною в Національній асамблеї (нижній палаті парламенту Франції) в інтерв'ю "Європейській правді". Пропонуємо дізнатися найцікавіше із розмови.

"Французького інвестора лякає корупція, а не війна"

"Пересічний француз взагалі не знає, що Україна існує. Я розумію: прикро, але це так. У Франції немає культури геополітики: для француза важливо, що відбувається у нього вдома, а не за кордоном. Подіями в світі цікавляться лише ентузіасти. Окрема проблема: інформації про Україну немає. Газет немає, телебачення не транслюється. А от російське телебачення, преса, просування російської культури є скрізь. Тобто навіть для багатьох українців, які переїхали до Європи, джерелом інформації про світ є російські ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В конвертах не платитиму і хабарів давати не буду"- хасид про життя в Умані

Серед політиків, серед представників бізнесу, звичайно ж, ситуація інша – про Україну чули, про неї знають чимало. У нас є потенціал співпраці, і я, як французький депутат, намагаюся впливати на цю сферу, розмовляю з потенційними інвесторами. І якщо вони знають, що таке Україна, то одне зі слів, яке чуєш першим – це слово "корупція". Ще раз наголошу: в Україні французького інвестора лякає корупція, а не війна. І на всі пояснення про потенціал України я чую відповідь: "Корупція". Тож якщо ви впораєтеся з корупцією, то, незважаючи на війну, бізнес сюди прийде без проблем".

"На території України 160 французьких підприємств"

"Я хочу зазначити: проблема корупції в Україні – це набагато більше, ніж просто хабарі. Коли я говорю про корупцію з кимось у Франції, вони представляють, що йдеться про гроші. Що треба комусь дати конверт, щоб отримати якийсь підпис швидше, або щоб в принципі його отримати.

В Україні все складніше. Корупція – це також і рейдерство, це ризик втратити свій бізнес. Адже рейдерство – це результат корупції в судовій системі. Звичайно, з цим теж можна жити й вести бізнес. На території України вже зараз 160 французьких підприємств, ми – перший іноземний роботодавець".

"З Одеси можна зробити нову Хорватію в плані туризму!"

Щодо сфер, в яких Україна може бути економічно цікавою Франції, по-перше, це - інфраструктура. Я проїхала від Одеси до Авдіївки на мікроавтобусі, і, як розумієте, побачила, що вам не вистачає базової інфраструктури, доріг. Також у Франції хороший досвід у сферах очищення води, переробки сміття, зеленої енергетики. Ми готові побудувати, передати досвід, і ця інфраструктура далі працюватиме для України під керуванням українців.

Спільний бізнес цікавий у сільському господарстві, в IT, де у вас дуже хороший рівень. І ще я бачу перспективу в туризмі. Сьогодні європейці бояться їздити до країн, де є небезпека терактів. В Африці, в багатьох країнах є ця проблема. Їхати на американський континент дорого. А у вас – європейська країна, поруч і недорого. З Одеси можна зробити нову Хорватію в плані туризму!

Є й інші привабливі сфери. Послуги з переробки сільгосппродукції – потенційно цікаво, адже ціна сировини і вартість переробки нижча, енергія, робочий час, земля, на якій ви побудуєте завод, – все коштує дешевше. Але тут є лише потенціал, а більше нічого немає. Потрібно все будувати з нуля. А щоб вкладати великі гроші, треба бути впевненим, що завтра вони не зникнуть.

Валерія Фор-Мунтян родом із в України. Народилася в Кілії Одеської області. Їй було 13 років, коли її батьки емігрували до Франції. Там майбутня депутатка здобула освіту, почала працювати, а торік перемогла на виборах у третьому окрузі Луари як кандидат від партії Макрона "Вперед, республіко!".

Валерія – типова представниця "політичного покоління Макрона". Пішла на вибори у 32 роки, не маючи жодного політичного бекграунда – однак змогла здолати одного з мастодонтів французької політики, Франсуа Рошблуана, який незмінно перемагав у цьому окрузі ще з 1988 року. Після еміграції вона майже 20 років не їздила до України.

Зараз ви читаєте новину «"Інвесторів лякає корупція, а не війна" - депутат розповіла про перспективи у відносинах України та Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути