пʼятниця, 14 червня 2019 00:15

Англійську можуть викладати тільки носії мови, інші – можуть потрапити у поліцію, - українка про досвід роботи у Китаї
6

Зранку Ольга проводить заняття у дитячих садочках, у групах можуть бути до 60 дітей
Фото: Надано Ольгою Сабадін
Китайці багато вкладають в освіту дітей, навчання усе платне
Китайці готові платити європейцям від 1000 до 3 000 доларів
Знайти роботу допомагають агентства-посередники.  На оформлення усіх документів пішло понад 4 місяці і 1000 доларів
Зарплату виплачують один разів на 30 днів. Проте китайці рахують тільки робочі дні.

У Китаї багато вакансій для людей із європейською зовнішністю, особливо у сфері культури та освіти. Деякі роботодавці покривають усі витрати на дорогу, візу та житло. Платять від 1 до 3 тисяч доларів. Проте можуть вираховувати з зарплати комунальні витрати та штрафувати. У житті китайці привітні, але жорсткі начальники.

Про це Gazeta.ua розповідає 26-річна художниця Ольга Сабадін із Костянтинівки Донецької області. Вона у лютому 2019 року поїхала працювати у місто Суч'єн провінції Цзянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "195 гривень за пучок кропу" — українка шокувала цінами на Багамських островах

"Подруга їздила у Китай працювати моделлю. Я і сама давно хотіла працювати за межами України. У Китаї європейців беруть працювати акторами, музикантами, викладачами англійської, моделями, хостес, - ділиться Ольга, - Китайці готові платити від 1000 доларів до 3 000 у місяць. Сума залежить від контракту, роботодавця та провінції".

Знайти роботу допомагають агентства-посередники. Шукати вакансії можна і самостійно на спеціальних інтернет-платформах пошуках роботи. Для цього треба завантажити додаток та там обирати серед запропонованих варіантів.

Автор: Надано Ольгою Сабадін
  Китайці готові платити європейцям від 1000 до 3 000 доларів
Китайці готові платити європейцям від 1000 до 3 000 доларів

Ольга влаштувалась через агенцію у Києві. На оформлення усіх документів пішло понад 4 місяці і 1000 доларів. Квитки на літак з Києва до Пекіна коштують мінімум 300 доларів.

За документами дівчина працює у приватному тренінговому центрі. Проте її одразу попередили, що буде викладати живопис у центрі і в місцевих дитсадках. За контрактом її робочий день - 8 годин, але по факту він складає 12 – з 9:00 до 21:00.

"Краще їхати по робочій візі, проте не кожен роботодавець може її оформити, бо це займає півроку. Китайську знати не обов'язково. Я займаюсь з дітьми на англійській мові. Важливі навички та знання. У невеликій провінції буде достатньо зовнішності та елементарних знань мови. Тоді як у Шанхаї будуть слухати вимову, - ділиться Ольга, - На заняттях малюємо, при цьому підписуємо усі зображення англійською – вулицю, будинки, дерева, так діти краще запам'ятовують. Також багато рухаємося, танцюємо, поєднуємо на уроках різні елементи навчання. Роботодавець "здає в оренду" мене працювати у дитячі садочки. Зранку я там, а ввечері – у тренінговому центрі".

Автор: Надано Ольгою Сабадін
  Знайти роботу допомагають агентства-посередники.  На оформлення усіх документів пішло понад 4 місяці і 1000 доларів
Знайти роботу допомагають агентства-посередники. На оформлення усіх документів пішло понад 4 місяці і 1000 доларів

У кожному кабінеті для занять є монітори, на яких транслюються мультфільми або дитячі пісні, що розучують у групі. Це відео допомагає викладачеві тримати увагу групи. Після обіду на заняття живописом до Ольги проходять у тренінговий центр – тут урок триває 45 хвилин. За її словами, це діти із забезпечених родин. Загалом за день вона проводить заняття у десяти різних вікових групах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "600 поляків та українців відвідали наше свято" - як українка у Польщі займається благодійністю

"Нас у Китаї люблять. Європейці тут дуже популярні. Але треба враховувати менталітет китайців. У житті вони доброзичливі, але боси з них не дуже гарні та доволі жадібні. Сума зарплати може бути меншою, ніж обіцяли. Вас можуть штрафувати та вираховувати суму комунальних витрат, - ділиться Ольга, - Так трапилось і зі мною. З мене вираховують суму комуналки, що у три рази завищена. Китайці намагаються повернути свої кошти у будь-який спосіб".

Зарплату виплачують один разів на 30 днів. Проте китайці рахують тільки робочі дні. Тож перші гроші дівчина отримала тільки після 5 тижнів роботи. Для Ольги це стало неприємним сюрпризом.

Автор: Надано Ольгою Сабадін
  Зарплату виплачують один разів на 30 днів. Проте китайці рахують тільки робочі дні.
Зарплату виплачують один разів на 30 днів. Проте китайці рахують тільки робочі дні.

"Подобається в Китаї так це що у них багато громадських безкоштовних чистих туалетів. Всюди питна вода в парках у фонтанчиках. Можна набрати холодну, гарячу і є окремий кран для миття рук, - ділиться Ольга, - Проте Китай – країна споживання. Це бачу навіть у садочках, де начебто і привчають вирощувати рослини та доглядати за тваринами. Але поряд з тим не цінують життя ти же золотих рибок, що до речі є символом достатку Маленькі рибки живуть у пластикових стаканчиках та за декілька днів помирають у них. Рибок просто замінюють на нових і усе".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У кожному регіоні свій сир" - українка розповіла про особливості туризму в Італії

Квартиру орендує роботодавець. Там немає опалення, вода гріється від сонця. У день приїзду Ольги сонця не було, гаряча вода нагрілася за тиждень.
Щоденно на заняття дівчину возять на авто. Громадського транспорту у місті Суч'єн немає, також немає метро і залізниці. Місцеві пересуваються на автомобілях, велосипедах або електромопедах.

"Китайці багато вкладають в освіту дітей, що уся платна. Навіть за садочки платять доволі великі гроші. Китайський підхід у навчання каже: поганих учнів не буває, значить, учитель не зміг зацікавити і пояснити. Кричати на дітей також не можна, - зазначає Ольга, - Китайські діти завжди хочуть доторкнутися до своєї викладачки. Тому щодня стають у чергу, аби потиснути руку або обійняти мене. Також діти дуже люблять робити фото зі мною, ми це робимо щодня".

Автор: Надано Ольгою Сабадін
  За контрактом її робочий день - 8 годин, але по факту він складає 12 годин – з 9:00 до 21:00.
За контрактом її робочий день - 8 годин, але по факту він складає 12 годин – з 9:00 до 21:00.

У Китаї офіційно викладати англійську можуть лише носії мови. Ольгу з України взяти на роботу на таких умовах не могли. Тому за легендою їй довелося змінити ім'я і країну, з якої вона приїхала. І в жодному разі нікому не говорити, ким вона працює.

"Щодо імені, мені одразу сказали, що Ольга китайські діти не зможуть вимовити, тому треба його змінити. Я вигадала нове – для китайців мене звати Ліса і я прилетіла з Австралії. Їм байдуже, що я, можливо, не схожа на австралійку, але я так кажу їм", - ділиться Ольга.

Три дні поспіль Ольга провела у місцевому відділку поліції. Там допитували, що саме вона викладає дітям. Хотіли почути її зізнання про викладання англійської мови.

Автор: Надано Ольгою Сабадін
  Зранку Ольга проводить заняття у дитячих садочках, у групах можуть бути до 60 дітей
Зранку Ольга проводить заняття у дитячих садочках, у групах можуть бути до 60 дітей

"Поліцейські передивлялися записи моїх уроків, але звуку там не було. Тобто вони бачили картинку, де ми з дітьми граємо, малюємо, щось говоримо. Упевнено сказати, що я там викладаю, з цього відео не можна. Через три дні мене відпустили", - згадує Ольга.


26-річна Ольга Сабадін з Костянтинівки Донецької області, за освітою художник та викладач. Вчилась у Донецькому училищі культури та мистецтв та у Харківській академії дизайну та мистецтв. Досвід викладання мала ще в Україні.

Щоб у Чехії працювати стоматологом потрібно пройти практику та скласти два іспити, розповідає Олег Курилів родом із Івано-Франківська. Три роки працює стоматологом у Чехії. Живе у Празі.

Зараз ви читаєте новину «Англійську можуть викладати тільки носії мови, інші – можуть потрапити у поліцію, - українка про досвід роботи у Китаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути