субота, 10 червня 2017 00:17

5 особливостей життя в Китаї, які здивують українця

Автор: Дмитро Шевченко
  У Китаї давати чайові — означає образити
У Китаї давати чайові — означає образити

У Китаї давати чайові — означає образити. В пристойному закладі вам повернуть здачу, а якщо ви відмовитеся її брати, будуть сильно наполягати.

Про це bigmir)net розповідає українець Дмитро, який живе в Пекіні. В Україні був інструктором в Української федерації йоги, адвокатом і бізнесменом. При переїзді в Китайпошел вчить мову в університеті. Ділитися п'ятьма особливостями життя в Китаї, які здивують українців.

Перейти дорогу, навіть на зебрі, можна тільки натовпом

"На перший погляд, на дорогах КНР панує хаос. "Підрізав", перебудувався і обігнав без сигналу повороту - тут в порядку речей. Хто зайняв місце – той і правий. Відчуття таке, що ніяких правил дорожнього руху немає. Через кілька тижнів розумієш, що вони таки є, але дуже сильно відрізняються від написаних.. "Зебра" або світлофор не гарантують вільного переходу вулиці – автомобіль тут завжди в пріоритеті. В іншому випадку ніхто б нікуди не поїхав. Виняток – коли пішоходів збирається дуже багато".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 звичаїв, які здивують українця в Японії

Масажувати себе на людях — це норма

У Китаї не вважається чимось незвичайним співати, займатися фізичними вправами або масажувати себе. Прямо посеред вулиці, на зупинці громадського транспорту, в ресторані і на зустрічі можна побачити людей, які голосно співають разом з радіо, масажують живіт або вуха, розминають кисті, плечі або таз. Те, що для вихідця з України в дивину, тут норма. Жінки з задоволенням збираються у групи і танцюють різні танці, іноді з віялами, мечами або парасольками. Хто завгодно може просто вийти і пограти на вулиці на флейті або китайської скрипці.

Автор: Дмитро Шевченко
  У Китаї давати чайові — означає образити
У Китаї давати чайові — означає образити

В обід застеляють підлогу газетами і лягають спати прямо на роботі

У Китаї обідня перерва з 12:00 до 14:00. Цього часу цілком достатньо, щоб швиденько перекусити, погуляти і навіть подрімати. Зазвичай пекіні вибирають подрімати. Якщо в офісі немає вільного місця для маленької розкладачки, завжди можна взяти надувну подушку і поспати прямо на робочому столі. Коли жарко, в компаніях на час обіднього сну на підлогу стелять газети і сплять на них.

В книжний магазин можна ходити, замість бібліотеки

У Пекіні дуже багато книжкових магазинів. Зазвичай це багатоповерхові будівлі іноді по 8 і більше поверхів. Ці магазини дійсно дуже популярні серед китайців. У магазині можна спокійно почитати вподобану книгу скільки душі завгодно. Дитячі відділи переповнені хлопцями, які лежачи і сидячи на підлозі, часом читають книжки або комікси. Іноді такий інтерес до читання носить меркантильний характер – влітку в спеку або взимку, в холод, коли в книжковому магазині прохолонути або навпаки зігрітися в обнімку з улюбленою книгою можна безкоштовно.

В меблеві магазини ходять поспати і відпочити

Окрема пам'ятка в Пекіні - це магазини меблів, особливо IKEA. На вихідних люди можуть часом спати, зависати в телефоні, читати книжки, лежачи на магазинних ліжках. Приходять з дітьми, з чайком і закусками. Це просто як проведення часу. Коли IKEA оголосила, що почне боротися зі сплячими людьми – це було сприйнято в багнети. Через деякий час їм довелося поступиться побажанням відвідувачів.

Українська діаспора у Китаї почала об'єднуватися на тлі подій в Україні. Раніше українці "розчинялися" у російськомовному співтоваристві поряд із росіянами, казахами, узбеками, білорусами та грузинами. Їх прирівнювали до усіх національностей колишнього Радянського Союзу. Про це розповідає український емігрант Олександр Каменських.

Зараз ви читаєте новину «5 особливостей життя в Китаї, які здивують українця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути