Ексклюзиви
четвер, 01 червня 2017 10:20

Українці більше не "розчиняються" у російській діаспорі - одесит про життя в Китаї
5

Олександр Каменських переїхав з Одеси до Китаю 13 років тому.
Фото: farwater.net
Діловий центр і телевежа Гуанчжоу
Встреча громады Гуанчжоу
Поїздка з волонтерами з ГО "Гайдамаки" на лінію розмежування, літо 2016-го
Встреча активистов громады в консульстве Украины в Гуанчжоу

Українська діаспора у Китаї почала об'єднуватися на тлі подій в Україні. Раніше українці "розчинялися" у російськомовному співтоваристві поряд із росіянами, казахами, узбеками, білорусами та грузинами. Їх прирівнювали до усіх національностей колишнього Радянського Союзу.

Про це розповідає український емігрант Олександр Каменських, який переїхав з Одеси до Китаю 13 років тому. Зараз він бізнесмен, фотограф та лідер місцевої української діаспори, передає farwater.

"Коли вперше потрапив у Гуанчжоу, російськомовних громадян в ньому проживало кілька десятків. Можна було тижнями ходити вулицями і не зустрічати співрозмовників. Все це в комплексі з іншою культурою, людьми з іншою ментальністю, які часто не розуміють тебе або удають це. Було важко. Ми навіть своєрідний тренінг організували. За сніданком з товаришем переглядали комедійні передачі, щоб налаштуватися на позитив. Так під "хиханьки та хахоньки" працювали до пізнього вечора. Китай налаштовує на цілодобову роботу", - розповідає чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після роботи ходять у басейн" - киянка про життя в Ісландії

Китайці дуже працелюбні і постійно чимось зайняті. Мають ненормований графік. Така працьовитість пояснюється високою конкуренцією за рівень життя.

"Спочатку мене це тішило. Буває, повертаєшся з пізнього відвантаження товару о третій-четвертій години ночі, проходиш повз перукарню, а там одна або дві китаянки красу наводять, зачіски роблять. Хто потрапляє в Китай також починає вливатися у такий ненормований графік. За відчуттями рік китайської життя дорівнює двом-трьом українським".

Автор: farwater.net
  Встреча громады Гуанчжоу
Встреча громады Гуанчжоу

В місті Гуанчжоу, де живе чоловік, української діаспори не було.

"Так і було б, якби не агресивна політика Кремля щодо України, - каже Олександр.- Це був поштовх. Більшість українських громад у різних містах Китаю виникли в постмайданний період саме як наслідок цього. Громади стали майданчиком об'єднання співвітчизників і однодумців, інформаційним опором і провідником української культури і української точки зору. Рік тому я 30 днів подорожував Китаєм, зустрічався з українцями, з громадами в містах, всюди знаходив підтримку. Хоча три роки тому уявити і втілити це було неможливо".

За словами Олександра, Гуанчжоу - найіндустріальніший центр у межах південної частини країни. За значущістю поступається лише Пекіну і Шанхаю. Датою його заснування вважають 862 рік до н. е. Вулиці ультрасучасного центру торгівлі і промисловості просякнуті місцевим колоритом. У минулі часи порт Гуанчжоу був відправною точкою Шовкового шляху, який простягався до Олександрії.

Зараз ви читаєте новину «Українці більше не "розчиняються" у російській діаспорі - одесит про життя в Китаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути