середа, 14 травня 2008 07:11

14 травня англійський лікар Едуард Дженнер уперше зробив щеплення від віспи

1572 — Папою Римським став Григорій XIII (1501 — 1585), який увійшов в історію завдяки введенню 1582-го нового календаря — григоріанського. Реформа мала ліквідувати помилку в обчисленні дат. Із моменту використання юліанського календаря до XVI ст. "набігла" різниця в 10 днів порівняно з астрономічною датою. Згідно з нововведенням Папи, в Італії, Франції, Іспанії, Португалії та Польщі одразу після 4 жовтня 1582-го настало 15 жовтня.


1796 — англійський лікар Едуард Дженнер уперше зробив щеплення від віспи. Він помітив, що люди, які перехворіли відносно безпечною коров"ячою віспою, якою можна заразитися від тварин, не хворіли на цю хворобу. Тож узяв субстанцію з нариву на пальці доярки, яка нещодавно хворіла на коров"ячу віспу, і ввів її 8-річному Джеймсові Фіппсу. За декілька днів він зробив хлопцю щеплення з субстанцією справжньої віспи — хвороба не розвинулася. Дженнер відправив до Королівського наукового товариства опис свого відкриття, але на нього не звернули уваги. Знадобилося ще кілька років, щоб довести цінність щеплень від віспи.


1871 — у селі Русів (тепер Снятинського району Івано-Франківської області) у заможній сім"ї народився письменник Василь Стефаник. Герої його новел — селяни. У 1908—1918 роках був депутатом австрійського парламенту. Помер 7 грудня 1936-го.

Зараз ви читаєте новину «14 травня англійський лікар Едуард Дженнер уперше зробив щеплення від віспи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути