Ексклюзиви
вівторок, 28 грудня 2010 01:30

28 грудня

1895 — у паризькому "Ґран-кафе" брати Оґюст і Луї Люм'єри влаштували перший комерційний сеанс перегляду фільмів. Зробили це за допомогою свого винаходу — кіноапарата для зйомки та проекції. Близько 30 людей подивилися кінострічку, що складалася з коротких сцен зі звичного життя — колисання дитини, гра в карти, робота коваля в кузні, марширування солдатів тощо.

1908 — на півдні Італії стався найбільший із документально зареєстрованих у Європі землетрусів. Загинули від 160 до 250 тис. жителів. Перший поштовх силою 7,5 бала за шкалою Ріхтера спричинив цунамі заввишки до 15 м. 90% будівель у двох великих містах — Мессіні і Реджіо-ді-Калабрія — та ще в 25 населених пунктах було зруйновано.

1928 — ЦК ВКП(б) видав постанову "Про обслуговування книгою масового читача". Від видавництв вимагали вжити заходів для збільшення випуску книжок, які "популяризують марксизм-ленінізм, історію ВКП(б) і революційний рух", із виробничої тематики, а також художньої літератури з актуальних політичних тем, зокрема "спрямованої проти буржуазних впливів, міщанства, занепадництва і т. ін.".

Зараз ви читаєте новину «28 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути