Ексклюзиви
понеділок, 06 лютого 2012 21:05

"Золоту бульку" Андруховича прокололи ручкою під музику "Бітлз"
17

Фото: Фото: Тарас Подолян

Премію книжкового рейтингу "ЛітАкцент" отримав 77-річний письменник Юрій Щербак за роман "Час Смертохристів". Це роман про Україну в 2077-му.

"Якби знав, що переможу, - каже Юрій Щербак 3 лютого, у столичній книгарні "Є", - привів би своє сімейство, незважаючи на морози. - Коли працював в політиці, дипломатії, думав: чи світ божевільний, чи я збожеволів? У нас спеціаліст зі зварювання металів може висувати письменників на отримання Нобелівської премії з літератури. Вельможі пишуть псевдоромани і говорять про звучання стефаниківської глибини. Ми живемо в абсурдному світі, де забули про людську гідність. Єдине, що я міг зробити - це написати абсурдний роман про майбутнє України, де викрити всі ці явища".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чорний Ворон" Шкляра запровадив українську масову літературу - Забужко

"Я довго чекала, коли повернеться в літературу після політики Юрій Щербак, - говорить київська письменниця та член журі Леся Воронина. - Ми бачимо як поступово деградують смаки читачів, і як письменники читачам у цьому потурають. Добре, що це не про "Час смертохристів". Книжка дуже непроста, це трагічне передбачення українського майбутнього".

Також вручили літературну антипремію "Золота Булька". Цьогоріч на неї претендували роман Олеся Ільченка "Моя прекрасна К'яра" та "Лексикон інтимних міст" Юрія Андруховича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрухович та Іздрик стануть класикою української літератури

"Нас часто запитували, чому на антипремію не претендує Анна Герман з її "Червоною Атлантидою"? Ми не шукаємо поганих чи провальних книжок. На "Золоту бульку" висуваємо ті книжки, в яких автор сам до себе не дорівнявся, - каже головний редактор "ЛітАкценту", професор Володимир Панченко. - Ми запросили обох претендентів "Золотої бульки" на вручення. Вони подякували нам за розуміння і за те, що хоч так реалізуємо їхні книжки".

Під музику "Бітлз" міми вносять величезну надувну золотаву кульку. Володимир Панченко проколює ручкою "Золоту бульку". Цього року вона дісталася 111 есеям про міста Юрія Андруховича.

Зараз ви читаєте новину «"Золоту бульку" Андруховича прокололи ручкою під музику "Бітлз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі