вівторок, 03 січня 2012 21:36

"Чорний Ворон" Шкляра запровадив українську масову літературу - Забужко

"Чорний Ворон" Шкляра запровадив українську масову літературу - Забужко

Письменниця й літературознавець Оксана Забужко переконана, що з виданням "Чорного ворона" Василя Шкляра з'явилась українська масова література.

На її думку, це одна із найяскравіших  і найцікавіших подій в українській літературі у 2011 році.

"Можна казати, що з цим успіхом і з цим самим "Чорним вороном", який став абсолютно безпрецедентним бестселером за всі роки української незалежності, тобто як тільки почався цей самий скандал, як тільки почався конфлікт Шкляр-Табачник, за півроку після того книжка випродала більше, як 100 тисяч примірників! Таких цифр, таких тиражів раніше не було. І це означає, що у нас з?явилася (і це вже можна говорити вголос, тому що і раніше були так звані "сотники", тобто книжки, які продавали більше 100 тисяч примірників за рік в українській літературі) масова література", - наголосила Забужко в інтерв'ю "Радіо Свобода".

За її словами, ніша масової літератури в Україні заповнялася російським трешем завжди, а тепер починає з?являтися українська масова література.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко читатиме у СІЗО "Чорний Ворон" Шкляра

"І роман Шкляра - це не тільки комерційний успіх, це великою мірою і просвітницький успіх, тому що завдяки Шкляреві сотні тисяч українців відкрили для себе і документальний прототекст, з якого Шкляр користав. Це мемуари Горліса-Горського, учасника тих подій, "Холодний Яр". І зараз цей "Холодний Яр" лежить на всіх розкладках", - сказала письменниця.

На її думку, це добрий прецедент, добрий позитив для України.

"І безперечно це дуже важливо з точки зору становлення української ідентичності, історичної пам?яті всього того, без чого не буває нормальної країни, нормальної держави", - резюмувала Оксана Забужко.

Зараз ви читаєте новину «"Чорний Ворон" Шкляра запровадив українську масову літературу - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі