четвер, 18 серпня 2011 16:52

Андрухович та Іздрик стануть класикою української літератури

Андрухович та Іздрик стануть класикою української літератури

Романи "Московіада" Юрія Андруховича та "Воццек" Юрія Іздрика стануть класикою української літератури. Про це розказала літературознавець Роксана Харчук.

"Андрухович - хороший стиліст, має багату фантазію. "Московіада" ідеально лягає на політичну ситуацію. З ідеологічного погляду – сильна річ, і з мистецького – штука."Перверзія" та "Рекреації" – теж оригінальні тексти, але слабші. Поважаю Андруховича за відмову видаватися у "Фоліо", бо ті друкують книжки Дмитра Табачника", - зазначила вона.

Іздрик, на її думку, дуже добре описує  душевні муки людини.

"Воццек" Юрія Іздрика – незвичайний твір для української літератури. Це цікавий експеримент, книжка сновидінь. Іздрик пише від імені залежних людей. Одні ховаються від психологічного навантаження в алкоголі, інші – в наркотиках. Залежні люди часто мають тонку душевну організацію. Іздрикові майстерно вдалося описати біль, фізичні й душевні муки людини, яка не визнає закону Дарвіна – у світі виживає сильніший".

Також Харчук додає, що в історію увійде Оксана Забужко, а єдиним моральним авторитетом України є  Ліна Костенко.

"Ліна Василівна чітко розуміє: хто вона, знає собі ціну і дає це зрозуміти всім. Її прозовий дебют "Записки українського самашедшого" здивував. Торкається цікавих політичних питань, фемінізму, виховання. Але навіщо так закручувати – писати від імені чоловіка, вводити сексуальний струмінь у стосунки головного героя та його дружини? Якби Ліна Василівна написала роман у формі щоденника, це було б набагато щиріше", - додала вона.

Прочитати хто ще увійде в історію української літератури та які літературні конкурси були найважливішими можна у журналі  "Країна" № 31 (84) за 19 серпня 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Андрухович та Іздрик стануть класикою української літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі