Ексклюзиви
четвер, 02 травня 2019 21:45

Зняли фільм "Чорний Ворон"
8

Завершили фільмування історичної драми "Чорний Ворон" за романом Василя Шкляра
Фото: 1plus1.ua
Завершили фільмування історичної драми "Чорний Ворон" за романом Василя Шкляра
Завершили фільмування історичної драми "Чорний Ворон" за романом Василя Шкляра
Завершили фільмування історичної драми "Чорний Ворон" за романом Василя Шкляра
Завершили фільмування історичної драми "Чорний Ворон" за романом Василя Шкляра

Завершився знімальний процес фільму "Чорний Ворон" за романом Василя Шкляра "Залишенець. Чорний Ворон". Фільмування тривало з жовтня минулого року.

1922-й. Колишній старшина армії Української Народної Республіки Іван із позивним Чорний Ворон очолює загін повстанців на Черкащині, бореться з більшовиками, за сюжетом.

"Створення фільму про повстанський рух часів Холодноярської республіки є значущою подією, що має важливу просвітницьку місію, - каже голова Держкіно Пилип Іллєнко. - Сьогодення доводить, що невивчені уроки історії повертаються до наступних поколінь: ми й досі боронимо незалежність рідної землі. Сподіваюсь, творцям фільму вдасться передати на екрані історичні події того часу і стрічка стане помітним мистецьким явищем".

Основні місця подій у фільмі - територія Холодного Яру та Мотронинського монастиря на Черкащині. На екрані святиню відтворювали в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, оскільки після реставрації монастир не зберіг історичного вигляду. За час роботи над проектом творча група вирушала в кілька експедицій Україною. Зокрема, до мисливського палацу графа Шувалова в місті Тальне та Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав" на Київщині. Масові сцени, в яких були залучені понад 150 акторів, знімали в селі Поташ на Черкащині.

"Художні департаменти провели багатомісячну кропітку роботу, відтворюючи атмосферу подій сторічної давнини, - говорить виконавча продюсерка Христина Шкабар. - Аби зануритись в образи холодноярських повстанців, наші актори нерідко відмовлялись від допомоги каскадерів у бойових сценах, самостійно вправлялися із шаблями, скакали верхи та ставили коней дибки. Ми дуже хвилюємося, аби не схибити перед глядачем та автором роману, готуючи фільм до прем'єри, та сподіваємося, він приверне більше уваги до однієї з найдраматичніших сторінок історії нашої країни".

"Не всі герої книги з'являться у фільмі, - каже автор твору Василь Шкляр. - Це адаптація, тому сценарій відрізняється від мого роману. Але найголовніше, на мій погляд, у стрічці лишилось – холодноярський дух, нескореність та прагнення боротися заради тої ідеї, яка була написана на чорному бойовому прапорі повстанців: "Воля або смерть".

Над історичною драмою працювала компанія "ТЕТ-Продакшн" на замовлення телеканалу "1+1". Стрічку зняв режисер Тарас Ткаченко, лауреат національної кінопремії "Золота дзиґа" за фільм "Гніздо горлиці". Головну роль зіграв київський актор театру і кіно Тарас Цимбалюк.

Картину створено за підтримки Держкіно, частка якого становить 5 млн грн - 25% кошторису. Загальний бюджет - 20 млн грн.

Прем'єра "Чорного Ворона" відбудеться цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усі трюки робимо без каскадерів"

Роман Василя Шкляра "Залишенець. Чорний Ворон" про боротьбу українських повстанців проти окупаційної радянської влади в 1920-х вийшов 2009 року. В основі твору лежать історичні документи, зокрема з розсекречених архівів КДБ. Письменник працював над книжкою 13 років. Наклад роману сягнув понад 300 тисяч примірників.

Зараз ви читаєте новину «Зняли фільм "Чорний Ворон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі