Ексклюзиви
пʼятниця, 05 червня 2020 18:28

Знімуть фільм про художника Казимира Малевича

Автор: facebook.com
  Байопік "Малевич" розповість про життя і творчість художника Казимира Малевича
Байопік "Малевич" розповість про життя і творчість художника Казимира Малевича

Біографічний фільм "Малевич" про художника Казимира Малевича зніме режисерка Дарія Онищенко. Проєкт потрапив до сценарної лабораторії європейської програми MIDPOINT, де у творців стрічки буде можливість порадитись із професіоналами компаній Netflix та HBO.

"В основі байопіку - історія протистояння абстракціоніста Малевича з конструктивістом Володимиром Татліним. Ексцентричні та неординарні особистості, ці митці все життя змагалися за визнання своєї творчості. Але що успішнішим ставав Малевич, то уважніше за ним стежило НКВС.

Таємниці з життя художника. Історія його дитинства в Україні. Формування як митця під впливом української народної творчості. Створення супрематизму як нового напряму в мистецтві. Зображення на полотнах трагедії Голодомору. Переслідування авангардистів радянським режимом. Та безперестанна віра в те, що мистецтво має бути вільним. Усе це має увійти до фільму", - йдеться в анонсі.

"Малевича знають як видатного художника XX століття та автора однієї з найвідоміших картин світу "Чорний квадрат", - каже продюсерка та співсценаристка Анна Паленчук. - У стрічці хочемо показати Малевича як особистість. Людину, яка кохала, товаришувала, раділа, страждала та прагнула свободи творчості, за що все життя переслідувалась НКВС".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відклали прем'єру одного з найдорожчих українських блокбастерів

"Цікаво, що Малевич і Татлін досі вважаються російськими митцями. Хоча обидва провели своє дитинство в Україні, розмовляли українською, співали українські пісні, - говорить режисерка та співсценаристка Дарія Онищенко. - Татлін ще й грав на бандурі. А Малевич неодноразово наголошував, що на його формування як митця вплинули саме українська культура й історія.

На жаль, досі в Україні мало хто знає, що Малевич був не тільки художником, а ще й філософом, викладачем, поетом. Він створив зовсім нову школу мистецтва, перекреслив закони минулого і сміливо заглянув у майбутнє. Фільм про його життя і творчість має допомогти зрозуміти його картини та внесок у культуру.

У сценарії не розповідається повна біографія. Було важливо передати образ і внутрішню суть героя. Кохання, пристрасть, розчарування, мрії, слава, злети й падіння, переслідування, арешти. У фільмі буде все те, що необхідно для успіху серед широкої аудиторії в Україні та за кордоном".

До роботи над стрічкою залучили мистецтвознавців з України та з-за кордону, істориків. Головний консультант проєкту - засновниця Інституту Казимира Малевича Тетяна Філевська. Вона - сценаристка документалки "Малевич" та авторка книг про життя митця в Україні.

У рамках програми MIDPOINT байопік "Малевич" буде представлений на міжнародних кіноринках. Реліз фільму заплановано на 2021 рік.

Казимир Малевич народився у Києві 1879-го в польській сім'ї. Більшу частину дорослих років прожив у Москві та Ленінграді. В анкетах і листах підписувався як українець.

Заснував художній напрям супрематизм, в основі якого - безпредметність. Малевич обстоював остаточний розрив живопису із зображенням реального світу. В картинах зосереджувався на кольорі та формі.

Документальна стрічка "Малевич" режисера Володимира Луцького вийшла у прокат у лютому 2019-го. Реліз приурочили до 140-річчя від дня народження художника.

Зараз ви читаєте новину «Знімуть фільм про художника Казимира Малевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі