вівторок, 12 лютого 2019 00:56

Установили справжнє місце народження Казимира Малевича

Установили справжнє місце народження Казимира Малевича
21 лютого відбудеться прем'єра документального фільму "Малевич". Фото: facebook.com

"Наша мета" — максимально розкрити зв'язок одного з найвидатніших художників XX століття з Україною, — каже засновниця Інституту Казимира Малевича Тетяна Філевська, 35 років. Написала сценарій документального фільму "Малевич". Вихід стрічки приурочили до 140-річчя від дня народження автора картини "Чорний квадрат".

Казимир Малевич народився у Києві 1879-го в польській сім'ї. Більшу частину дорослих років прожив у Москві та Ленінграді. В анкетах і листах підписувався як українець.

Заснував художній напрям супрематизм, в основі якого — безпредметність. Малевич обстоював остаточний розрив живопису із зображенням реального світу. В картинах зосереджувався на кольорі та формі.

— Про нього говорять переважно в контексті російської культури, — продовжує Тетяна Філевська. Ми ж акцентуємо на українських періодах життя художника. Від народження до переїзду в Москву 1904-го. Та протягом 1927–1930 років, коли митець повернувся до Києва. Показуємо місця, пов'язані з ним. Наприклад, Київський художній інститут (зараз Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури. — ГПУ), де він викладав. Використовуємо автобіографічні спогади, в яких Казимир Малевич навіть сестрі Вікторії казав писати в графі "національність" українка.

Не очікували зробити якесь відкриття. Місцем народження митця вважався будинок за адресою Бульйонська, 15. 2012-го цю вулицю перейменували на честь Казимира Малевича. З'ясували, що насправді він народився у великому маєтку своєї тітки Марії Оржеховської на Жилянській, тоді престижний район міста. Будівля не збереглася. Зараз на цьому місці розташований житловий комплекс "Дипломат Холл".

Кінострічку про Малевича знімали в Україні, Польщі та США.

У стрічці відтворили анімаційний фільм 1920-х з геометричних фігур, сценарій якого написав Малевич. Розробляв проект разом з німецьким режисером Гансом Ріхтером, але вони так і не завершили роботу.

Режисером документального фільму "Малевич" є Володимир Луцький. У прокат стрічка вийде 28 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Установили справжнє місце народження Казимира Малевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути