середа, 11 жовтня 2017 21:45

"Зникли рушники й соняшники": письменник про відкриття книжкового ярмарку у Франкфурті

"Зникли рушники й соняшники": письменник про відкриття книжкового ярмарку у Франкфурті
Відкрили український стенд у Франкфурті. Фото - mcu

11 жовтня у німецькому місті Франкфурт розпочався Міжнародний книжковий ярмарок. Це один з найбільших і найпрестижніших книжкових форумів світу.

"Виставку відкрили керівники держав Анґела Меркель і Еммануель Макрон. Це свідчить про те, що для ЄС книговидання - елемент національної безпеки. - Написав у Facebook віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко. - В країнах ЄС існують потужні державні програми підтримки національного книговидання. Пільги, державні закупівлі книжок, гранти для молодих авторів. Україна має йти цим шляхом. Розвивати і захищати свою мову, підримуючи книговидання, кінематограф, культуру і мистецтво в цілому. Читайте українські книги, дивіться українське кіно". - додав Розенко.


Український стенд має площу 100 кв. м, представлені книжки 17 українських видавництв. Серед видань - лауреати премій -"Літакцент року", "Книга року BBC", "Найкраща книга Форуму Видавців".

Тема національного стенду -"Understanding Ukraine, Understanding Europe" - "Розуміючи Україну, ви розумієте Європу".

"Національні стенди зазвичай були мало відвідуваними, - каже письменник Андрій Курков.- Кілька років тому український стенд нарешті став сучасним і цікавим – зникли рушнички й соняшники. Тепер українські письменники можуть працювати не лише на видавців, які їх перекладають за кордоном, а й на свою країну. Якщо все буде добре, то незабаром Україну запросять до Франкфурта як країну-гостя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Форум видавців привезли 100 тонн літератури

"Спробуємо розібратися, чи можна без, здавалося б, досить маргіналізованої Східної Європи, зрозуміти Західну. Окрім цього намагаємося показати, що Україна є також історичною частиною Європи, а не лише географічною", - каже Оксана Щур, кураторка українського стенда у Франкфурті.

Організатори вважають Франкфуртський книжковий ярмарок найдавнішим у Європі. Перший відбувся у Франкфурті у ХVII ст. Проходить 69-й раз. До нього долучилися учасники з майже 100 країн, представлено понад 400 тис. друкованих видань. Хедлайнером ярмарку може стати будь-яка країна, подавши заздалегідь заявку.

Зараз ви читаєте новину «"Зникли рушники й соняшники": письменник про відкриття книжкового ярмарку у Франкфурті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі