вівторок, 21 липня 2020 07:00

Завершилася найпопулярніша книжкова серія всіх часів

Автор: twitter.com
  11 млн примірників фентезі-роману "Гаррі Поттер і смертельні реліквії" придбали за 24 години після релізу у Великій Британії та США. Цей рекорд зі швидкості продажів тримається 13 років. Зокрема, у Сполучених Штатах протягом першої доби продавали більш ніж 100 примірників у секунду
11 млн примірників фентезі-роману "Гаррі Поттер і смертельні реліквії" придбали за 24 години після релізу у Великій Британії та США. Цей рекорд зі швидкості продажів тримається 13 років. Зокрема, у Сполучених Штатах протягом першої доби продавали більш ніж 100 примірників у секунду

21 липня 2007 року в лондонському видавництві "Блумсбері Паблішинґ" вийшла друком фінальна сьома книга про юного чарівника Гаррі Поттера "Гаррі Поттер і смертельні реліквії" англійської письменниці Джоан Роулінг. Протягом першої доби від моменту релізу роману у Великій Британії та США було продано рекордні 11 млн примірників.

Гаррі, Рон і Герміона вирушають у небезпечну подорож, щоб знайти і знищити таємницю безсмертя темного лорда Волдеморта - горокракси. Тим часом триває магічна війна. Смертежери беруть під свій контроль міністерство магії і школу чаклунства Гоґвортс. Тероризують та арештовують повстанців і маґлородців, а також прагнуть вполювати Гаррі Поттера, за сюжетом.

"Я ніколи в житті не переживала настільки змішаних почуттів: водночас пригнічення та ейфорію. "Смертельні реліквії" - мій улюблений твір і найкращий спосіб завершити весь цикл", - писала Джоан Роулінг у повідомленні на своєму сайті після закінчення роботи над романом.

Реліз книги відбувся о першій хвилині після опівночі за західноєвропейським літнім часом. Цьому передував вечір співів і читань у Музеї природознавства в Лондоні, на якому була присутня авторка поряд із 1700 гістьми, обраними жеребкуванням.

У липні 2007-го британська газета The Daily Telegraph повідомила, що сьомий роман про Гаррі Поттера придбало 10% населення Великої Британії протягом перших 5 днів. Усього продали понад 65 млн примірників "Смертельних реліквій".

Українською книга вийшла 25 вересня 2007-го в київському видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" і була першим у світі перекладом з англійської. Перекладач Віктор Морозов працював над твором 40 днів, що на 11 днів менше запланованого. Стартовий наклад становив 150 тис. примірників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці перші у світі переклали сьомого "Гаррі Поттера"

Цикл романів про Гаррі Поттера виходив упродовж 1997-2007 років. А 2016-го видали восьму книгу серії - п'єсу "Гаррі Поттер і прокляте дитя". Дія твору відбувається за 19 років після битви за Гоґвортс.

Загалом продали понад 500 млн примірників "Поттеріани". Це найуспішніша книжкова серія в історії. Перекладена на понад 75 мов.

Зараз ви читаєте новину «Завершилася найпопулярніша книжкова серія всіх часів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі