понеділок, 11 червня 2012 16:03

Виставку "з елементами порнографії" закривають остаточно

Виставку "з елементами порнографії" закривають остаточно
Інсталяцію Андрія Сігунцова "Fighting the Barbie Bondage", без відома організаторів, винесли надвір, де вона була пошкоджена. Фото: Mironova Gallery

Пошкоджену виставку "Апокаліпсис та Відродження", яка проходила у Шоколадному будинку з 15 травня, буде демонтовано. Про це Gazeta.ua повідомила арт-критик, екс-редактор журналу "Українська культура" Марія Хрущак.

Експозиція, організована Mironova Gallery, була міжнародним проектом і відбувалася в рамках паралельної програми першої київської бієнале сучасного мистецтва Арсенале-2012.

8 червня, в день відкриття Євро-2012, виставка була закрита до 15 червня 2012 відповідно до рішення Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК).

Її закрив директор Російського музею Юрій Вакуленко. Він повідомив організаторам експозиції, що має рішення про те, що експонати виставки містять елементи порнографії. Крім того, було пошкоджено роботу Андрія Сігунцова "Fighting the Barbie Bondage".

"Вони стверджують, що в них є документ, який надійшов до них від комісії по моралі, - говорить Марія Хрущак. - Але це дорадчий орган. Відповідно, цей документ мав би прийти організаторам виставки — тобто кураторам та Mironova Gallery. І вже вони мали б розмовляти з директором Музею російського мистецтва стосовно того що виставку закривають, знімають чи щось інше. Натомість вони, навіть не поставивши до відома організаторів, винесли цю роботу у двір, де вона за 2-3 дні намокла під дощем і була зіпсута. А автор роботи витратив півроку на її створення. У п'ятницю керівництво музею стверджувало, що у них є документи на руках. Але вони нам їх не показали. Досі цих документів немає в Mironova Gallery. Тобто по суті вони самовільно винесли цю інсталяцію, таким чином зруйнувавши її".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директор музею в Італії на знак протесту спалив картину

Мистецтвознавець вважає цю подію міжнародним скандалом та сподівається, що автори пошкоджених робіт подаватимуть до суду.

"Немає інших варіантів як боротися з таким невіглаством. По ідеї Шоколадний будинок має заплатити за страховку цих робіт. Безумовно, це міжнародний скандал. Деякі художники також підтвердили, що вони самі хочуть знімати свої роботи, підтримавши тих, кого заборонила цензура. Але документу такого наразі немає", - зазначила вона.

За словами Марії Хрущак, демонтаж виставки почнеться 13 червня.

"Виставка вже насправді не є виставкою. Адже кураторський проект — це висловлювання кураторів за допомогою творів художників. Експозиція — це те, що створено тут і зараз в певних умовах в певному інтер'єрі. Тобто всі роботи повинні мати своє місце. Ці роботи переставляли, виносили, а декотрі зіпсовані", - додала арт-критик.

Зараз ви читаєте новину «Виставку "з елементами порнографії" закривають остаточно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі