Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2012 13:42

"Відкриття Арсенале вийшло легковажним" - Девід Елліотт
35

Посередині — басейн з надутим золотим лотосом
Фото: Фото: Наталія Чубенко
Посередині — басейн з надутим золотим лотосом
Ніна Матвієнко з чоловіком Петром Гончаром
Голова КМДА Олександр Попов
Міністр культури Михайло Кулиняк

23 травня у столичному комплексі "Мистецький Арсенал" відкрили Першу Київську міжнародну бієнале сучасного мистецтва Арсенале 2012. На 24 тис квадратних метрів представили свої роботи 100 художників з 30 країн світу. За годину до відкриття частина робіт ще не розвішані, таблички з написами лежать на підлозі. По залах Арсеналу ходять робочі з драбинами.

"Якби знала, з якими труднощами доведеться зіштовхнутися у підготовці бієнале, не знаю, чи погодилася б її організовувати, - каже комісар Арсенале, директор Мистецького Арсеналу Наталія Заболотна. - Думаю, наш куратор, Девід Елліотт, останні 50 років ніде так тяжко не працював, як цей тиждень у Києві. Він відібрав до головного проекту світових художників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові виставки у PinchukArtCentre зібрали черги y кілька сотень людей

Британець Девід Елліотт був куратором бієнале у Сіднеї, заснував і очолював токійський Арт-музей "Морі", працював директором музеїв сучасного мистецтва у Стамбулі і Стокгольмі. По подвір'ю Арсеналу ходить у покритих сірим пилом черевиках. Тут подекуди лежить щебінь змішаний з землею. Перед приїздом прем'єра Миколи Азарова монтують пропускні рамки. Посередині — басейн з надутим золотим лотосом:

"Відкриття Арсенале вийшло легковажним, - каже Елліотт. - Ми не встигли все розставити і я за це вибачаюся. Виникли проблеми через обставини, які ми не в силі контролювати. Останні 36 годин змушені були розставляти роботи при неймовірно маленькій кількості освітлення. Виставка матиме стиль недоробленої роботи. У експозиції ви побачите багато різних матеріалів, скульптур. В останній, найбільшій частині, живопис не лише з Заходу. Тут є художників з пострадянського світу, Китаю, Монголії. Майже все, що я відібрав, було створено останні 2-3 роки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 17 художників присвятили свої картини померлій галеристці

До основного проекту Арсенале "Найкращі часи. Найгірші часи. Відродження та апокаліпсис у сучасному мистецтві" потрапило 250 робіт. Відомий китайський митець Ай Вейвей представив інсталяцію "Коло тварин" з 12 бронзовий голів, що показують знаки китайського зодіаку. Сам художник приїхати до Києва не зміг. Також тут можна побачити роботи українців — Бориса Михайлова, Іллі Кабакова, Олега Кулика.

У рамках бієнале відбудеться ще 45 проектів паралельної програми. Серед них польсько-український проект "Подвійна гра", дискусійна платформа з російським куратором Катериною Дьоготь, освітня програма для дітей, студентів та професіоналів. Заходи Арсенале триватимуть до 31 липня.

Зараз ви читаєте новину «"Відкриття Арсенале вийшло легковажним" - Девід Елліотт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі