четвер, 26 квітня 2012 10:22

Центр візуальної культури поновлює свою роботу під гаслом "Забути страх"

Центр візуальної культури поновлює свою роботу під гаслом "Забути страх"

Центр візуальної культури (ЦВК) відновлює свою діяльність на території кінотеатру "Жовтень". Відкриття Центру на новому місці відбудеться 26 квітня о 18 00. Раніше Центр діяв на території Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Нагадаємо, після тривалого конфлікту між ЦВК та керівництвом "Могилянки", викликаного виставкою "Українське тіло", Центр припинив свою діяльність 12 березня.

Презентація відновленого ЦВК проходитиме у форматі акції солідарності 7-ї Берлінської бієнале, що відкриється того ж дня в художньому центрі KunstWerke (Берлін).

Працівник Центру Олексій Радинський повідомив Gazeta.ua: "На відкритті буде серія виступів наших колег та однодумців. Також це буде акція солідарності з Берлінською бієнале, яка також відкривається завтра. Гасло бієнале та нашої акції є спільним - "Забути страх". На цю тему буде багато виступів. Це буде серія коротких виступів — маніфестація своєї позиції".

В рамках акції відбудеться також перегляд фільмів зі спеціального проекту 7-ї Берлінської бієнале Breaking the News.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліцейські тортури зобразили на тарілках

Серед учасників акції - фотограф Євгенія Бєлорусець, поет Андрій Бондар, мистецтвознавець Ольга Брюховецька, музикант і галерист Павло Гудімов, художник Нікіта Кадан, культуролог Олександр Івашина та інші знані люди мистецтва.

Надалі Центр планує продовжити свою програму. "Це нова-стара програма. Ми робитимемо все те, що планували до того. Просто у нас була вимушена пауза, а тепер ми продовжуємо", - сказав Радинський.

Новим проектом центру стане "Образ в темряві: сучасна критична фотографія". Він включатиме виставку робіт Євгенії Бєлорусець "Своя кімната", Еріха Лессінґа "Європа: між документом та фікцією" і Мірона Цовніра "Окраїна".

Виставку Євгенії Білорусець присвячено повсякденню сучасних ЛГБТ та квір-родин, які живуть на території України, долаючи щоденні утиски та реальні загрози через свою сексуальну орієнтацію та політичну позицію. "Своя кімната" ? серія документальних фотопортретів та свідчень героїв та героїнь, зібраних художницею протягом подорожі містами України.

Огляд робіт Еріха Лессінґа зосереджується на трьох темах - робітники та селяни в Європі після Другої світової війни, політика після війни і революція, представлена Угорським повстанням 1956 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Могилянський Центр візуальної культури знову запрацював

Мирон Цовнір представить виставку фотографій з Києва, Лодзя, Москви й Варшави під назвою "Окраїна". Він показав життя людей, які опинилися на узбіччі суспільства. У цих містах воно має свої закони.

Щодо виставки "Українське тіло", яка послужила приводом для закриття діяльності ЦВК у "Могилянці", Радинський сказав: "Незважаючи на те, що виставку формально не відкрили, ми добилися того, що всі, хто хотіли, могли її подивитися. Але факт цензури мав місце і ми цього не будемо заперечувати. Ця виставка так і лишиться формально закритою без жодних підстав, як ми наголошували. Але вона продовжуватиме існувати у форматі каталогу, який ми видаємо".

Зараз ви читаєте новину «Центр візуальної культури поновлює свою роботу під гаслом "Забути страх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі