Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2012 10:26

На виставці "Українське тіло" "свободівці" ледь не побились із відвідувачами
7

Фото: Фото: Андрій Мовчан

Закрита ректором "Могилянки" виставка "Українське тіло" в понеділок знову приймала відвідувачів. 13 лютого на кілька годин експозицію відкрили для огляду журналістів.

"Безперечно, слід говорити про цензуру. Закриття "Українського тіла" було блискавичним і абсолютно несподіваним для нас. В той момент, коли Сергій Квіт вирішив піти на такий крок, діалог виявився неможливим. Закрив і пішов, - розповідає куратор виставки Оксана Брюховецька, 38 років. - І, коли нам кажуть, що ця виставка має перебувати деінде, але не в університеті, ми незгодні. Виставка готувалась саме для ЦВК і має тут залишитись".

За час доки виставка була зачинена в експозиції стались зміни. Хтось розбив інсталяцію Олександра Володарського "Зелена пляшка з рідиною". Кров художника, що містилась всередині, розтеклась по стіні та підлозі.

"Мої роботи потрапляли під заборону. Вже разів шість, але я досі не можу звикнути до цього відчуття, - ділиться художник Микита Кадан, 29 років. - Дехто каже, мовляв заборона "Українського тіла" - це хороший піар. У мене ж суцільне неприємне відчуття. Оскільки в свої настінні розписи я вклав дуже багато зусиль, думок, сумніву. Все це є важливим, а бюрократи і консерватори надто легко перекреслили мою працю".

До галереї заходять націоналісти з ВО "Свобода". Один з них дістає папірець і на камеру зачитує заяву партії. Їх обступають з усіх сторін, хтось із глядачів ставить виступаючому "ріжи". Виникає короткочасна штовханина.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Президент "Могилянки" назвав виставку "Українське тіло" лайном

"Задерти дівчині спідницю і зробити фотографію - оце не мистецтво! Я що дебіл, щоб таке робити? Бо тільки дебіл таке зробить! - коментує стенд із фотороботами "свободівець" Володимир Бохняк. - Є два виходи з цієї ситуації. Можна тут зараз влаштувати конкретний мордобой, але хворих цим не спиниш. Тому треба приходити до влади, брати державу в свої руки, і законодавчими методами із цими відбросками суспільства боротись".

Поруч стоять троє охоронців, наглядають за подіями. Але до бійки справа не доходить. "Свободівці" мирно залишають Центр візуальної культури.

За дві години виставку знову закрили на ключ. Президент Києво-Могилянської Академії залишився на своєму, і наполіг на проведенні круглого столу із галеристами та критиками.

"До мене приходять батьки і скаржаться на те, що відбувається в Академії, - пояснює Квіт у своєму кабінеті. - Порнографія там чи ні — не в тому питання. В даному випадку формат закликає до права на порнографію. І доцільність відстоювання права на порнографію в університеті викликає у мене сумніви. Хочу поспілкуватись із фахівцями на ці теми. Закриття — це був мій емоційний крок. Я розумів небезпеку виглядати "немодним". Та я думаю, що мав рацію, закривши виставку для перегляду".

Зараз ви читаєте новину «На виставці "Українське тіло" "свободівці" ледь не побились із відвідувачами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі