вівторок, 26 жовтня 2010 00:42

Міліцейські тортури зобразили на тарілках

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Столичні студенти Карина Тумаєва і Арсеній Тарасов
Столичні студенти Карина Тумаєва і Арсеній Тарасов

Із 12 жовтня по 19 листопада в Центрі візуальної культури Києво-Могилянської академії проходить виставка "Судовий експеримент". У ній беруть участь 16 молодих митців.

Художник 23-річний Олександр Володарський підготував відео про те, як йому роблять на спині татуювання.

— Коли мене арештували, у відділку весь час повторювали: "Тут тобі не Європа". Я зробив тату із цією символічною фразою на спині. Дуже боліло і було багато крові.

Торік Володарського заарештували під Верховною Радою за імітацію статевого акту. У такий спосіб він протестував проти моральної цензури в мистецтві.

При вході на мотузці розвішані матеріали справ і рішення судів проти громадських активістів. Поряд на стіні — 60 замальовок із судових процесів. На них зображені судді, слідчі, обвинувачені.

— У суді заборонено фотографувати. Тому на засідання приходили кілька художників. Вони малювали все, що відбувалося. Малюнків не підписували, бо суть не в прізвищах художників. Так митці підтримують активістів, документуючи судові процеси, — розповідає директор центру 34-річна Ольга Брюховецька.

Художник Микита Кадан, 27 років, представив вісім тарілок із зображенням міліцейських тортур. На них затриманим затискають пальці в дверях, на голову вдягають поліетиленові пакети.

— Два роки тому мене затримала міліція. Ми з друзями сиділи в галереї на площі Льва Толстого. Ця галерея розташована в гаражі. Їм не сподобалося, що ми розпивали алкоголь. Поговорили на високих нотах, і всіх забрали до відділку. Там я чув крики затриманих, — розказує Микита Кадан. — Мене протримали кілька годин. Зробили фотографії, з'ясували особу й відпустили. Після цього я створив цикл тарілок, присвячених міліцейським тортурам.

Зараз ви читаєте новину «Міліцейські тортури зобразили на тарілках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути