пʼятниця, 25 травня 2012 14:04

Пошкоджені перед гей-парадом фото показуватимуть в інших містах

Пошкоджені перед гей-парадом фото показуватимуть в інших містах
"Знищені фото я збережу і також виставлятиму", - каже авторка. Фото: dw.de

Фотограф Євгенія Білорусець планує і надалі показувати фотороботи, які були пошкоджені у суботу 19 травня. Напад на виставку "Своя кімната" вчинили дві особи, пошкодивши багато робіт і травмувавши охоронця.

Виставка тривала з 2 травня у Центрі візуальної культури в рамках Арсенале-2012. Присвячена нелегкому побуту сімей сексуальних і гендерних меншин, які щодня зустрічаються з утисками. Авторка не раз наголошувала, що там не були представлені жодні сцени сексуального характеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Центр візуальної культури запрацював після скандалу з виставкою - "лайном"

Колишній директор Центру Василь Черепанін повідомив, що пошкоджено більше двох третин робіт. Він припускає, що акція була спонтанною.

"Виставка спокійно тривала з 2 травня і лише у передостанній день перед закриттям було вчинено напад. Я так розумію, що це відбулося у контексті гей-параду, який мав відбутися наступного дня. Тому я не думаю, що це було сплановано. Однак це віддзеркалює проблеми, як є в українському суспільстві", - зауважив він.

Євгенія Білорусець переконана, що проблему ксенофобії в Україні необхідно вирішувати на державному рівні. Надалі на своїх виставках вона демонструватиме і пошкоджені фото.

"Частину фотографій я додрукую. Але знищені фото я збережу і також виставлятиму. Якщо я буду показувати пошкоджену роботу, я поруч виставлятиму коментар, який би розкривав історію цього пошкодження. Найближча виставка планується у Симферполі, відкриття відбудеться 7 червня. Я буду цей проект показувати не лише в Україні, але і за її межами. Але, в першу чергу, мені хотілося б показати саме їх в Україні", - сказала Білорусець у коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Центр візуальної культури позбавили приміщення у Могилянці

Однак, авторка вважає, що жорстоке покарання осіб, нетерпимих до сексуальних меншин, лише завадить.

"Я не зацікавлені у покаранні злочинців, - зауважила вона. - Я не матиму нічого проти, якщо їх покарають штрафом. Але якщо покарання буде більш суворим, мені було б прикро, тому що українська система позбавлення волі не виправляє людину. Вони тільки погіршує психологічний стан значно, жодних покращень не відбувається. І я не хочу, щоб цей хуліганський випадок призвів когось до серйозних життєвих проблем".

Також фотограф розповіла про реакцію на напад героїв пошкоджених фото.

"Цей вчинок зроблено на ґрунті ненависті. Ненависті до певної групи людей. Герої моїх робіт, які чули про цей випадок, висловлювали мені співчуття. Але також їм самим було дуже неприємно, адже вони брали участь у абсолютно мирному проекті, зовсім не провокативному. І вони були шоковані, що навіть такі мирні висловлювання викликають агресію".

Зараз ви читаєте новину «Пошкоджені перед гей-парадом фото показуватимуть в інших містах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі