четвер, 27 листопада 2014 15:56

"Вы цензуру на искусство вводите?" - Нищук розповів про погрози з боку Росії

"Вы цензуру на искусство вводите?" - Нищук розповів про погрози з боку Росії
Фото: Сергій Старостенко

Міністр культури України Євген Нищук пояснив, як буде наповнювати ефір вітчизняним продуктом та про погрози з боку Росії. Про це він розповів у інтерв`ю журналу "Країна"

"Наполегливо радимо зняти з ефірів 69 фільмів – включно з тими, де знімався Пореченков. Ми не надали прокатних ­ліцензій на "Івана Піддубного", "Білу гвардію". Зараз комісія переглядає російські серіали. Мені багато разів дзвонили з Росії: "Что вы себе позволяете? Вы цензуру на искусство вводите?" Ні, не на мистецтво, а на "кремлівську" пропаганду" - каже міністр.

Міністр культури просить дати йому "патрони" в інформаційній війні".

"Фінансові відомства кажуть: у нас – війна. В культури забрали практично половину грошей. Один із найбільших бюджетів був на кіно – 110 мільйонів. Після скорочення стало 60. Потім, коли подавали новий бюджет, – 38 мільйонів. Я кажу на засіданні уряду: "Колеги, ми забороняємо російські фільми, з наших кіностудій пішли російські групи – і слава Богу. Але треба заповнити український ефір вітчизняним продуктом – дайте мені "патрони" в інформаційній війні". Сподіваємося, в новому бюджеті віднайдуть можливість виділити на кіно хоча б 110 мільйонів гривень. Деякі проекти з них фінансуватимемо повністю: як "Толоку" Михайла Іллєнка – фільм про Шевченка. Його бюджет становить 16 мільйонів. Ми дали 9, а решту мав виділити інвестор. Він грошей не дав, фільм зняли наполовину. Ми вирішили додати, щоб не втратити продукт – це виняток. Ми прагнемо запровадити збір із прокату іноземних стрічок, щоб ці кошти пішли на розвиток українського кіно" - розповів Нищук.

Євген Нищук вважає, що нев`їздний до Росії.

"14 російських діячів культури потрапили під санкції і є небажаними в Україні. Не думаю, що і мене приймуть у Росії".

Повністю інтерв`ю читайте тут

Зараз ви читаєте новину «"Вы цензуру на искусство вводите?" - Нищук розповів про погрози з боку Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі