Ексклюзиви
пʼятниця, 18 травня 2012 12:08

Вночі у Київській фортеці читали книги та пили пиво
10

Слухачі збиралися поволі. Початок був запланований на 20.00, але зала наповнилась тільки через півгодини.
Фото: Фото: Ольга Скороход
Читання відбулися у напівтемряві — освітленим було лише місце письменника. На стінах та вікнах були свічки й світильники
Читання відбулися у напівтемряві — освітленим було лише місце письменника. На стінах та вікнах були свічки й світильники
“Я хвилювалася, бо раніше на публіку читала тільки свої свої твори, - поділилася Галина Ткачук. - Але атмосфера тут просто фантастична! Дуже легко читалося. І я бачила, що й люди втягнулися, хоча далеко не всі з них є  літераторами. От що може робити вдале місце і добре налаштований звук”
Атмосферу змінив Олег Коцарев своїм веселим виступом

16 травня у Київській фортеці відбулася Ніч літератури, організована Чеським центром у Києві.

Ніч літератури – щорічні публічні читання творів європейської літератури відомими письменниками, культурологами, перекладачами, що відбуваються у 16 містах Європи на початку травня. Цього року акція вдруге відбувається в Україні.

Читання відбулися у напівтемряві — освітленим було лише місце письменника. На стінах та вікнах прилаштовані свічки й світильники. Керівник Чеського центру Дагмар Остранська сказала Gazeta.ua:"Ми хотіли провести саме тут. Хоча може бути складно — і холодно, і далеко. Але тут гарно. Нічого немає, є лише дерев'яна підлога, вся увага на тексти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стидно, що він бомжував, а ми, сестри, не могли помогти". Рідні та друзі Олеся Ульяненка зібралися на могилі письменника

Слухачі збиралися поволі. Початок був запланований на 20.00, але зала наповнилась тільки через півгодини.

Вечір розпочала Галина Ткачук. Вона представила "Оповідання" нещодавно померлого Яна Балабана. Героїнею твору є старіюча актриса, яка живе спогадами й ілюзіями.

"Я хвилювалася, бо раніше на публіку читала тільки свої власні твори, - поділилася Галина. - Але атмосфера тут просто фантастична! Дуже легко читалося. І я бачила, що й люди втягнулися, хоча далеко не всі з них є літераторами. От що може робити вдале місце і добре налаштований звук".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ганна Герман плакала на виставі за своєю книгою

Тон змінив Олег Коцарев своїм веселим виступом. Він читав уривки біографії Вацлава Гавела, написаної Даніелем Кайзером та есею "Фізл" Яна Плацака. У саркастичній манері слухали про життя радянської Чехословаччнини, а Гавел постав з несподіваного боку.

Перекладачка Тетяна Окопна представила чи не найкумедніші книги — уривки з твору Петра Шабаха "Гівно горить", де автор пише про відмінності між чоловічим і жіночим думками, та зі "Смерті панку в Гельсінкі" Ярослава Рудіша, яка розповідає про занепад субкультур.

Також мав читати Анатолій Дністровий, однак він так і не з'явився.

Публіка активно реагувала на твори, сміючись, співчуваючи та розуміючи героїв. Однак, цьому сприяли не лише сутінки - серед частувань було фірмове чеське пиво, тому майже всі читання проходили під звук пляшок, які відкриваються. У залі перешіптувались, що пиво було зайвим. Інші навпаки дивувались: "Яка ж чеська література без чеського пива?".

Зараз ви читаєте новину «Вночі у Київській фортеці читали книги та пили пиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі