пʼятниця, 25 травня 2018 20:55

Виконавці опери IYOV препарували найдорожчий рояль у Нідерландах
5

Українська музична формація NOVA OPERA повернулась із найвідомішого в Європі оперного фестивалю – Роттердамські оперні дні.

Серед більше ніж ста подій фестивалю – ремікси на класичні постановки, прем'єри сучасних опер нідерландських, швейцарських та американських композиторів, камерні та хорові концерти, мультимедіальні перформанси на тему Генріха Шютца та багато іншого. Втім серед усієї програми лише перформанс українських артистів відмічений тегом Higlight (тобто хедлайнер).

Сучасна українська опера IYOV прозвучала одразу на двох найбільш репрезентативних та сучасних концертних майданчиках Роттердаму – у новому залі театру Nieuwe Luxor Theater та у великому урбаністичному залі Rotterdamse Schouwburg Grote Zaal.

У рамках двох концертів спеціального формату Rooftop concert артисти формації Андрій Кошман та Євген Рахманін виконали 15 українських романсів: "Мені однаково" (за Твором Шевченка), "Чорнії брови, карії очі", романси Лятошинського та інші. Акомпанував Ілля Разумейко. Українська класика прийшлась до вподоби іноземній публіці.

Своїми враженнями поділився композитор, учасник NOVA OPERA Ілля Разумейко:

- Це унікальний фестиваль. За всю його історію там ще ніколи не були представлені жодні українські проекти, а росіяни потрапляли в лайн-ап хіба в розділи відеодоповідей "молоді композитори презентують". Фестиваль, що охопив 100 подій та 30 локацій по всьому місту, запам'ятався нам патріотичним жовто-блакитним дизайном, бездоганними техніками сцени та чудовим тенісним столом у гримерках. Спеціально на наші виступи з Гааги приїхав посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов. Пообіцяв нам, що тепер всім буде розповідати про NOVA OPERA. А мені один голландський композитор зізнався, що на IYOV приходив дивитись двічі. Після першого перегляду – він мовчав до наступного дня, і потім знову прийшов, щоб ще раз пережити свої емоції. Препарували ми там найдорожчий рояль – Steinway останньої моделі. В нашій Національній опері , коли ми в квітні грали IYOVа – побоялись довірити свій інструмент. А в Роттердамі мали за честь, щоб саме їхній рояль звучав. І це було неймовірно.

"IYOV" – опера-реквієм для препарованого рояля, ударних, віолончелі та солістів

Режисер: Влад Троїцький

Композитори: Роман Григорів, Ілля Разумейко

Виконавці: Мар'яна Головко (сопрано), Анна Кірш (сопрано), Олександра Мельє (мецо-сопрано), Андрій Кошман (баритон), Руслан Кірш (баритон), Євген Рахманін (бас), Тетяна Троїцька (голос), Жанна Марчинська (віолончель), Андрій Надольський (ударні), Ілля Разумейко (рояль), Роман Григорів (диригент)

Нова опера "IYOV" створена за книгою Йова зі Старого Заповіту та з використанням латинських сакральних текстів. Її написано в синтетичному жанрі, що вперше в історії світової музики поєднав у собі оперу, реквієм та ораторію.

Сьогодні композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко працюють над футуристичною оперою "AEROPHONIA" , якою 14 червня гучно відкриється міжнародний фестиваль актуального мистецтва PORTO FRANKO (Івано-Франківськ).

Зараз ви читаєте новину «Виконавці опери IYOV препарували найдорожчий рояль у Нідерландах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі