Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2017 14:22

Відкрилася виставка художника, який передбачив власну загибель
9

У Національному художньому музеї в Києві відкрилася виставка Олександра Аксініна (1949–1985) — львівського графіка, представника андеграундного мистецтва. У "Лабіринтах Аксініна" - картини за мотивами "Аліси в країні див", Люїса Керролла, "Подорожі Гулівера" Джонатана Свіфта, "Процесу" Франца Кафки, китайського філософського трактату VII ст. до н.е. "Книги змін". Представлені офорти й акварелі художника.

Автор: aksinin.com
 

"Мистецька мова Аксініна була неприйнятною для радянського соцреалізму - каже мистецтвознавець Оксана Баршинова. - Його образи вимагають вдивляння, занурення, контакту з твором. Це дуже камерні роботи, адресовані одному глядачеві, а не масам. Виробив художню мову на стику філософії й мистецтва. По-своєму трактував культові для радянського андеграунду тексти. Розкривав у книгах приховані сенси і надавав їм своїх інтерпретацій. Серію картин присвятив книзі британця Льюїса Керролла "Аліса в країні див". Здалеку роботи видаються абстракціями. Художник ототожнював себе з героїнею, змалював те, що могла би побачити Аліса, а Керролл не описав".

Автор: livejournal.com
  Офорт з серії "Аліса в Країні див"
Офорт з серії "Аліса в Країні див"


На виставці представлені екслібріси митця - відбитки, які ставили на книжки власники приватних біліотек. Аксінін робив їх для друзів і на замовлення. Орієнтувався на факті життя, або рисі характеру свого приятеля – і створював візуальний образ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дідро і мавпи, Ніцше і пінгвіни: художник іронічно зобразив історичних персонажів

Автор: aksinin.com
  SEX-LIBRIS [№ 4] В. КІСЕЛЕВА1976
SEX-LIBRIS [№ 4] В. КІСЕЛЕВА1976


У екслібрісі для художника-модельєра Людмили Інюшиної, своєї приятельки, Аксінін намалював людину-птаха в клітці. Після закінчення Львівського інститутуприкладного мистецтва її розподілили на роботу на Київську трикотажну фабрику (у екслібрисі це символізує голка з ниткою), мисткиня страждала у незвичній обстановці виробництва.

Автор: aksinin.com
  EX LIBRIS Інюиній Л. Н. 1974
EX LIBRIS Інюиній Л. Н. 1974

Олександр Аксінін загинув у 35 років у авіакатастрофі, передбачивши власну смерть.
"Все життя його переслідували нумерологічні збіги. Свою долю намагався вирахувати за старокитайською "Книгою змін" — "І Цзин", і якось сказав друзям: "Рахую, і мені постійно випадають цифри 3 та 5". Художник загинув 3 травня (3.V) у віці 35 років в одній з найзагадковіших і страшних авіакатастроф — під Золочевом (1985). Того дня авіадиспетчер помилився: відстань літака від аеропорту становила 56 кілометрів, а він назвав дзеркальну цифру "65". Повертався з Естонії. Напередодні вильоту Аксінін кілька разів повторював, що не хотів би летіти літаком. Друзі намагалися знайти для нього альтернативу, але напередодні святкування ювілею Перемоги купити квитки було неможливо. Увечері перед рейсом Аксінін сказав: "Зранку треба випити, щоб було не так страшно падати", - зазначають представники мистецької галереї "Дукат".

Автор: aksinin.com
  Сюй [гексаграма 5]. EX LIBRIS ТЕТЯНИ Білинський. Лист 14 циклу "І Цзін" 1 985
Сюй [гексаграма 5]. EX LIBRIS ТЕТЯНИ Білинський. Лист 14 циклу "І Цзін" 1 985

До свого 35-го дня народження (2 жовтня 1984 року) Аксінін віддрукував офорт, на якому зображено символічне ґроно черепів.
А останній офорт Олександра Аксініна зображує склянку, що стоїть на краю чорної безодні.

Виставка триватиме до 10 грудня.

Олександра Аксініна знімали багато фотохудожників, зокрема львівський майстер Михайло Французов. "У нього був дуже привабливий образ, - дещо відстороненого художника, завжди дуже серйозного, заглибленого в себе", - каже Оксана Баршинова.

Зараз ви читаєте новину «Відкрилася виставка художника, який передбачив власну загибель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі