середа, 10 квітня 2013 16:15

Веснянки вчили сіяти мак і просо
14

Фото: Фото: Анна Балакир

9-го квітня у столичному клубі "Бліндаж" традиційно відбулася вечірка "Етнічний вівторок". Київська школа "Бурса фольклору" заспівала веснянки. Музиканти з різних колективів вийшли на сцену виступити з імпровізованим джемом - співали пісні Центральної України, гуцульські коломийки, грали танці. До участі запрошували глядачів.

- Грішать?

- Зле роблять, - каже етнограф Галина Олійник. - Але тут показують, як треба робити. Вчити - це робота. А тому не вважається гріхом. Взагалі усі забави замикали на ключ до першого дня Великодня.

- Що робили українці під час Великого посту?

- Цього року погода нас "порадувала" віхолою і снігом. Але на Благовіщення, а подекуди на Теплого Олексія, 30-го березня, яка б погода не була, завжди виносили вулик. Цього року піст припав на Сорок Святих, що 22-го березня. На це свято традиційно випікали пташок. У піст їх не робили високими, на дріжджах, з білого борошна, а робили пісні "чорні" пташки. Їх підвішували до дерев. Вважалося, що вітер розмовляє з ними. Крім того якісь ластівки чи соловейки могли ними поживитися.

Якщо свято припадало на четвертий тиждень посту, або ж Середопістя, то ще випікали хрестопоклонні хліби. В деяких регіонах їх пекли стільки, скільки є членів родини. Кожного ними частували, а частину залишали на оранку. Так само до оранки залишали верхню частину паски - цілушку. З потеплішанням починали вчити веснянки і гаївки. На Західній Україні їх вчили за два тижні до Великодня. На Галичині на вулиці їх у піст не співали, хіба вчили десь у хаті. На Центральній Україні дівчата виходили для цього в гай. Веселі музики у цей час не грали. В деяких регіонах дозволялося співати при домашніх роботах, а на Гуцульщині - грати на трембітах, коли людина померла. Бо там це був інструмент, щоб сповістити про подію, а також про хрестини чи весілля. У гірських районах важко добиратися від хати до хати.

- Але ж веснянки це теж забави? Чому їх дозволяли виконувати?

- Їх співали потихеньку. Вони більше нагадували посібники, як треба сіяти мак, скажімо. Так найдавніша відома зараз веснянка "А ми просо сіяли". Або співали "Посаджу я грушечку" - так пояснювали дітям, як вона росте, як цвіте, як родить. Такі знання передавалися у піснях.

- Яким був традиційний український стіл під час посту?

- У першу чергу, він зрівнював бідних з багатими. Відмовлялися від м'яса, птиці, білого хліба, випічки, яєць, молока, масла, сиру. Але стіл був різноманітний - з киселями, квашеною капустою, кашею, пісним борщем, варениками з капустою чи гречкою. Але все одно намагалися не наїдатися. Я у перший тиждень посту не п'ю каву. Грішу нею, бо люблю її шалено - п'ю по п'ять разів на день. Це шкідлива звичка і стараюся від неї відмовлятися. Наприклад, моєму чоловікові легше відмовитися від м'яса, ніж від хліба. Тому кажу: "Хліб - тільки зранку". Бо він ним зловживає.

- Коханням у піст теж не займалися?

- Не дозволялося, але було по-всякому. Як кажуть: "Бог терпів і нам велів". Але якщо вже дозволив родити, то любов - це не гріх. А Бог - це любов.

- Коли дотримувалися найбільш строгого посту?

- В середу і п'ятницю - для жінок це навіть не обговорюється, особливо для тих, у кого хворіли чи вмирали діти. Дуже постували ті жінки, у кого дівчата не виходили заміж. А також молодиці, які збиралися уперше народжувати. Серед чоловіків - ті, у кого нездужала дружина. Тоді відмовлялися від курива, горілки. Але зараз усе змінив побут. Якщо колись ходили на річку прати, то сьогодні включити пральну машину у середу чи п'ятницю не є гріхом.

Зараз ви читаєте новину «Веснянки вчили сіяти мак і просо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі