середа, 29 серпня 2012 10:57

Венеціанський кінофестиваль відкривається у свою 80-річницю
5

Директор Кінофестивалю Альберто Барбера
Фото: Фото EPA/ИТАР-ТАСС

На острові Лідо у Венеціанській лагуні сьогодні запалять екрани 69-го Міжнародного кінофестивалю або Міжнародної виставки кінематографічного мистецтва. Так - "Мостра" огляд був названий, коли з'явився рівно 80 років тому в 1932 році.

Біля витоків фестивалю стояли італійський винахідник радіо Гульєльмо Марконі, видатний італійський драматург Луіджі Піранделло, а також сам основоположник кінематографа Луї Жан Люм'єр. Всі вони увійшли до Почесного комітету нового підприємства в рамках Венеціанської бієнале мистецтва, що заохочувалося тодішнім прем'єр-міністром Італії Беніто Муссоліні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Венеціанському кінофестивалі змагатимуться більше 50 фільмів

Кажуть, саме він обрав венеціанську рив'єру, престижний в 1920-30-і роки курорт на Адріатиці, місцем проведення кіноогляду. Досі фестиваль користується Палацом кіно і приміщенням колишнього Казино, зведеними ще за часів дуче, що є зразком тоталітарної архітектури Італії. Як і тоді, найважливішим фестивальним майданчиком є ??готель "Ексельсіор", побудований 1908 року в мавританському стилі, але також з елементами ліберті і традиційної венеціанської архітектури.

У перший знаменний 1932 рік, коли відгуки про фестиваль писав молодий кінокритик Мікеланджело Антоніоні, були показані такі стрічки, як "Недозволене" Френка Капри, "Свободу нам" Рене Клера, "Чемпіон" Кінга Відора, а також фільми жахів "Франкенштейн" Джеймса Уейла та "Доктор Джекіл і містер Хайд" американського режисера вірменського походження, уродженця Тіфліса Рубена Мамуляна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одеський кінофестиваль відвідали 100 тисяч глядачів

З першого фестивалю радянське кіно було постійно представлено у Венеції. Так, в перший же рік у програмі брали участь цілих три фільми з Радянського Союзу. Це - німий фільм Олександра Довженка "Земля", перша німа екранізація "Тихого Дону" Ольги Преображенської й Івана Правова (був озвучений в 1933 р. ) і "Путівка в життя" Миколи Екка, один з перших радянських звукових фільмів про життя безпритульних у більшовицькій комуні-інтернаті. Останній був навіть удостоєний премії за кращу режисуру.

Потім радянські фільми не раз ставали лауреатами фестивалю, який набирав рік від року розмаху . Це і "Весна" Григорія Александрова (за кращий сценарій, 1947)/, і "Садко" Олександра Птушка ("Срібний лев", 1953 р.), й "Іванове дитинство" Андрія Тарковського, який завоював в 1962 році головний приз " Золотого лева Святого Марка ", розділивши його з італійцем Валеріо Зурліні. Цікаво, що тоді ж спеціальний приз журі отримала інша радянська картина - екранізація Юлія Карасика повісті "Дика собака дінго". Спеціальним призом журі були відзначені "Гамлет" Григорія Козинцева в 1964 році, "Мені двадцять років" Марлена Хуциєва в 1965 році, "Рятувальник" Сергія Соловйова в 1980 році. "Золотого лева" удостоювалися Микита Міхалков за "Урга - територія любові" (1991 рік), Андрій Звягінцев за "Повернення" (2004 рік) і Олександр Сокуров, який переміг з "Фаустом" минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна та Німеччина спільно знімуть фільм про вбивцю Бандери

До статуетки крилатого лева Святого Марка, яку почали вручати в 1949 році, з 1934 по 1942 рік присуджувався "Кубок Муссоліні" в двох номінаціях - "кращий італійський і кращий іноземний фільм". Після війни, на час якої фестиваль був перерваний, цю премію скасували.

У пам'ять про круглу дату в програму 69-го фестивалю включена спеціальна секція ретроспектив "80", до якої увійшли 10 рідкісних фільмів з колекції Історичного архіву Бієнале сучасних мистецтв. Найстаріший з них - фільм радянського режисера Юлія Райзмана "Остання ніч" 1936 року. Картина, знята в співавторстві з Дмитром Васильєвим за мотивами повісті Євгена Габріловіча "Тихий Бровкін" про революційні події 1917 року, була удостоєна Гран-прі на Міжнародній виставці в Парижі в 1937 році.

Дань історії кіно віддали і напередодні відкриття фестивалю. У вівторок на одній з центральних площ Венеції відбувся перегляд шедевра неореалізму картини "Рим 11:00". У цього сумного фільму, заснованого на реальному епізоді життя в післявоєнній Італії, теж ювілей - його прем'єра відбулася рівно 60 років тому.

Зараз ви читаєте новину «Венеціанський кінофестиваль відкривається у свою 80-річницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі