пʼятниця, 10 серпня 2012 17:35

"Ця мантра з шапочки - ключ до всього"- режисер більше тижня не знімав головний убір

"Ця мантра з шапочки -  ключ до всього"- режисер більше тижня не знімав головний убір
Олександр Шапіро з продюсером Лялею Ляліною.

30-го серпня в українському прокаті з'явиться перша частина кінотрилогії "Апартаменти" Олександра Шапіро. Сюжет стрічки охоплює один день - День народження стоматолога. Головний герой під наркозом опиняється в своїй підсвідомості в полоні двох жорстоких сестер в орендованих апартаментах.

Цьогоріч фільм взяв участь у конкурсній програмі Одеського міжнародного кінофестивалю. На прес-конференції з нагоди прем'єри власного фільму Шапіро не з'явився. Його колеги пояснили це недугою режисера, уточнивши, що мова йде про отруєння. Учора, 9 серпня, Шапіро прийшов на вечірку з нагоди виходу в прокат фільму "Гавана, я люблю тебе" в столичний кінотеатр "Київ". Режисер розповів Gazeta.ua про ключ до розуміння власної стрічки"Апартаменти", та пояснив, чому протягом тижневого Одеського кінофестивалю кожного дня носив білу шапку.

У яких містах можна буде переглянути "Апартаменти"?

Ми вирішили, що це міський телесеріал, тому в Києві його будуть показуватися в п'ятьох кінотеатрах: "Київ", "Кінопанорама", "Жовтень", "Супутник", на Чоколовці (мікрорайон Києва - gazeta.ua) є такий захований кінотеатр, і "Ленінград" на Ленінградській площі.

Лише Київ? Нещодавно з лекцією ви відвідали Рівне й показали фільм там.

У Рівному теж буде. Там відкривається новий зал арт-хаусного кіно. У людей там дуже правильна орієнтація, стратегія. Взагалі з'явилася ідея зробити ретроспективу моїх фільмів. Порадувало, що прийшло 80 людей подивитися. Публіка загалом та сама, що й в Києві. Мені здається вона мігрує: Рівне-Київ-Рівне. Зрозуміло, що навіть у таких містах є глядач. Звісно, ми збираємося і в Одесі показувати. Просто звідкись треба стартувати, подивитися як реагують люди.

"Апартаменти" задуманий як кіно-серіал. Чи враховуватимете ви думку глядачів у продовженні зйомки другої та третьої частини фільму?

Друга частина вже практично відзнята, вона буде в нуар-стилістиці. До третьої вже є сценарій. Серіал задуманий, що кожен новий фільм буде в повністю новому ключі, повністю інший. А думки глядача не буває. Глядач йде туди, куди його ведуть. У нього не має бути своєї думки про фільм. Як і в будь-якої іншої людини. Що таке власна думка людини? Вона часто-густо сформована тими речами, які на неї впливають. Якщо розібрати наші думки, ми побачимо під чим вони сформовані, і підійдемо до єдиного очевидного витоку цієї "власної думки". Який для мене сенс отримувати фіт бек, якщо я маю дивувати глядача? Правильно? Питання не в некоректності, питання в тому, що від мене чекають ініціативи. Я ж не частина великого мейнстріму, який вловлює настрої глядачів і орієнтується на те, аби лише добре склалася економічна ситуація. Просто хочу дивувати людей.

Стрічка "Апартаменти" - це гра з несвідомим. На який досвід зміненої свідомості ви опиралися під час роботи над фільмом?

Це спроба зробити драматургію фільму на основі несвідомого. Досвід у нас завжди один - це великі дослідження. Люди колишньої формації - Юнг, Гроф, які довгий час займалися дослідженнями і все це структурували. Ми живемо на цих висновках. Не думаю, що я від себе чогось нового додав.

А власний досвід?

Хіба в тому сенсі, що багато читаю і пізнаю теоретичні праці.

Які враження від Одеського кінофестивалю?

Враження найприємніші. В Одесі є прекрасне вино сапераві по 4 грн., смачні пончики за 1,5 грн. Люди, які мене вигулювали, одесити. Вони мені сказали: "Че ти будешь, как лох переться и платить, пошли мы проведем тебя по каким-то нычкам". І от на Французькому Бульварі, я не запам'ятав номер будинку, є дуже нарядна наливаєчка, прекрасне там вино. В іншому місті - одне, друге, третє не менш прекрасне. Кіно не дивився, в Одесі це неможливо. На свій показ прийшов, а так компанії, випивка.

В Одесі ви не зраджували своєму гардеробу й увесь кінофестиваль проходили в незмінній білій шапочці. У цьому є якийсь секрет?

Шапочка... Сьогодні без неї. Хасиди брацлавської традиції носять такі шапочки, там написана мантра. Вона звучить: "на нах нахма нахман меуман". Кабалісти в ній шукають розгадку Всесвіту. Аби коротко пояснити й не розтікатися думками по древу, то хасиди вважають, що усім світом може керувати десять мелодій. Наприклад, усі десять мелодій є в псалмах Давида. Ці мелодії впливають на все несвідоме. Яке я, власне, й досліджував в "Апартаментах". Ця мантра з шапочки - ключ до всього. І до фільму також. Сто відсотків.

"Апартаменти" - фільм 2012-го року київського режисера Олександра Шапіро, задуманий як серіал. Сюжет перших "Апартаментів" базується на психологічній історії стоматолога, який попадає в руки дивним фантастичним сестрам. Вони мучать його й допитують, аби вивести на чисту воду. Головні жіночі ролі виконують сестри-близнючки Ходжаєві з Туркменістану. Дівчата Шекер і Ширін, що в перекладі "мед" та "цукор", зі співочого дуету 2SUNNY. Роль головний героя виконує Антон Комяхов, раніше відомий за стрічками Шапіро "Цикута", "Кастинг" та "Бес Пор No". Також в стрічці знімається Віталій Лінецький.

Зараз ви читаєте новину «"Ця мантра з шапочки - ключ до всього"- режисер більше тижня не знімав головний убір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі