Ексклюзиви
понеділок, 25 березня 2013 20:05

Василь Шкляр не може знайти режисера для зйомок "Чорного ворона"

Василь Шкляр не може знайти режисера для зйомок "Чорного ворона"
Фото: meest-online.com

Українські історичні фільми ще не скоро зніматимуть у Голлівуді, вважає письменник Василь Шкляр. Про це він сказав, коментуючи питання щодо екранізації його роману „Чорний ворон".

„Наші люди в Голівуді є, я говорив з ними. Мені пояснили, що потрібно мати переклад англійською. Це вже є. Далі пишеться синопсис – це 50 тисяч доларів. Потім пишеться сценарій – це мільйон доларів. Далі мільйон доларів вкладаєш у промоцію, я так зрозумів, що це по-їхньому хабар. Словом, вкладаєш 2 мільйони з гаком, а потім вони розглядають комерційну перспективу. Якщо вони бачать комерційний зиск, то далі ти не даєш ні копійки, але якщо ні – гроші ніхто не поверне. Я їм сказав, що це рулетка", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я, український націоналіст, співчуваю Колчаку" - у Києві говорили про історичне кіно

За словами автора, у Голівуді планували звернутися до Мела Гібсона. Така ідея спала на думку, коли знімати фільм за романом Шкляра відмовився Єжи Гофман. Письменник розповів історію переговорів з Гофманом, натякнувши на втручання третьої сторони.

„Марек Вавжкевич – голова польських письменників, передав з рук в руки Гофману роман, - пояснив Шкляр. - Той сказав, що читає українською, але повільно, тож за місяць прочитає. Потім на Шевченківські свята приїхав Марек Вавжкевич і при величезній аудиторії сказав: „Панове, я вас вітаю. Гофман прочитав роман, йому сподобалося". Ющенко подзвонив до Гофмана, а той йому заявив: „Буде кіно, але ви досі не заплатили за чотири серії документального фільму. А це кіно буде дуже дороге, бо там чотири пори року, батальні сцени і потрібно залучити зірок. Тому беріть гарного українського режисера, а я буду художнім керівником". А вже пізніше на фестивалі „Молодість" Гофман слово в слово повторив слова Фельдмана (Президента Українського єврейського комітету - Gazeta.ua) „це шлях в нікуди, цей фільм націоналістичний". Ви розумієте? Вони вміють впливати. Молодці! Нам потрібно вчитися у них!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Солодка Даруся", "Чорний ворон", "Повія" - письменники про українську книгу, яку варто екранізувати

При цьому Шкляра здивувала позиція української еліти.

„Єдине, що мені було прикро, що наші поважні діячі розмовляли з цим метром, коли ліпив про ксенофобію і націоналізм. Я їм сказав, що я ще й расист, це для мене більший комплімент. І ніхто Гофману не заперечив: „Чоловіче добрий, ти себе весь вік позиціонуєш як антирадянщик, а приїхав нам навішувати ярлики. Та в нас і Підмогильний, і Хвильовий, і Сосюра вже побували націоналістами. А ти приїхав  і розповідаєш нам хто тут фашист", - признався він.

Щодо проблем зі створення фільму, які існують сьогодні, письменник зазначив коротко:

„У мене проблема з режисером. Приходили хлопці молоді, показували мені свої короткометражки і всі говорили про майбутній фільм із якимось сумнівом. А треба, щоб був режисер-загорілець. Щоб сказав мені: „Якщо ти не даси мені зняти цей фільм, я тебе вб'ю, бо це буде фільм мого життя". А немає таких".

Зараз ви читаєте новину «Василь Шкляр не може знайти режисера для зйомок "Чорного ворона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі