пʼятниця, 02 листопада 2012 12:06

В "Останній казці Рити" Літвінова говорить по старій радіолі та співає голосом Земфіри
5

Фото: Кадр з фільму. Фото: kinopoisk.ru

Сьогодні в український прокат виходить фільм "Остання казка Рити" Ренати Літвінової. У стрічці авторка грає смерть - красиву, іронічну, з безмежними холодно-попелястими очима. Кіно від першого кадру до останнього видиху авторське, неоднозначне.

Це другий повнометражний фільм Літвінової. Вісім років тому вона зняла картину "Богиня. Як я покохала".

Перший кадр: жінка-смерть (яку грає Рената Літвінова) їде в машині по нерівній засніженій дорозі. Вона прислухається до старої радіоли: звідти з тріщанням чути "Портал відкрито". Виходить з машини. Із снігової кучугури стирчать лише великі червоні двері - жінка проходить у холодний, напівзруйнований будинок.

Три героя: три подруги. Ріту Готьє (Ольга Кузіна) госпіталізують в аварійний корпус провінційної лікарні. У неї невиліковна хвороба і за кілька тижнів жінка помре. Надя (Тетяна Друбіч) - подруга і одногрупниця Ріти, працює в цій лікарні. Переживає, що в кафе завжди за всіх платить. Таня Неубівко (Рената Літвінова) - ангел смерті, яка влаштовується медсестрою в морг. Головна її задача - збирати красиві душі, здатні на кохання, і проводжати їх в останню дорогу.  Правда, в світі людей вона поводить себе як усі: випиває, оскільки це традиція, і не відмовляється від побачень з чоловіками, що особливо цінуються у жінок в цьому місті.

Місце зйомок: Над фільмом почали працювати на початку 2010 року і закінчили в травні. Частина зйомок проходила в Домі-музеї Олексія Толстого. Рената Літвінова, щоб ні від кого не залежати робила його на власні гроші. В основу сценарію лягла власна новела режисерки, яку вона написала ще 20 років тому. А знімали все на два фотоапарати.
Жанр фільму: Казка. З душевними магічними дрібницями: квітами, капелюшками, червоною губною помадою, тонкими цигарками і голосом Земфіри.

За кого переживаєш: Переживаєш за сни, які сняться Риті. Переживаєш за устілки, які вона сушить своєму беззахисному коханому (Микола Хомерики). За останній келих шампанського.
У фільмі жінки з невимовним, навіть злісним, фанатизмом поклоняються красі - натягають на себе червоні шалі, жовті квіти, золоті сережки та бірюзові брошки. І під кінець маєш ревне бажання скинути усі ці дрібниці, бо здається, що за всім цим втрачаєш щось надто важливе.

Діалог: Таня Неубивко (ангел смерті) п'яна співає у світлі софітів голосом Земфіри: "Не надо со мной разговаривать, слушайте. Вы обязательно что-то разрушите". Ну, і звісно розмови з чоловіками та про чоловіків мають специфічний літвіновський гумор:
- Я влюбляюсь необратимо, - попереджує смерть чергового кавалера.
- Ну, меня устраивает.

Рита Готьє своїй сусідці по палаті:

- У вас интересное лицо...
- Какое?
- Детское.
- Так какое?
- ....у вас мне нравятся руки.

Абзац: Кіно вийшло таке ж ламане та надривне як і сама Рената Літвінова. Про смерть у кіно говорили по-різному. Тут режисерка страшне робить місцями смішним, місцями спокійним, але від цього не менш тривожним.

Нарядна, в жовтій сукні та келихом шампанського — такою бачить смерть Рита Готьє і такою вона приходить до неї. Трохи навіжена, по-дитячому безпосередня. Жінка.

Зараз ви читаєте новину «В "Останній казці Рити" Літвінова говорить по старій радіолі та співає голосом Земфіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі