пʼятниця, 02 листопада 2012 03:44

Українські кінотеатри платитимуть за музику у фільмах

Українські кінотеатри платитимуть за музику у фільмах
ФОТО: firebit.org

Українська Держслужба інтелектуальної власності зажадала від низки кінотеатрів, щоб вони платили авторські відрахування за музику, виконану в показаних фільмах. Про це пише "КомерсантЪ-Україна" в матеріалі "Немое кино". Між тим кінотеатри, як наголошується, вважають, що платити в даному випадку повинні прокатники або виробники фільмів.

Про намір збирати з кінотеатрів гроші за музику у фільмах раніше заявило Українське агентство авторських і суміжних прав (УААСП). Там стверджують, що отримали таке право від авторів музичних творів, і вимагають від кінотеатрів, щоб вони віддавали один відсоток виручки. У разі відмови, як наголошується, їм загрожують судові розгляди і штрафи до 50 тисяч мінімальних зарплат (це 5,5 мільйона гривень / приблизно 21 мільйон рублів).

УААСП вже звернулося до Держслужбу інтелектуальної власності зі скаргою на те, що кінотеатри не виплачують зазначені відрахування при показі фільму "Духless". У картині звучить музика Павла Єсеніна. Агентство, як наголошується, володіє на Україні правами на збір роялті за її використання.

Коментуючи ситуацію, старший юрист юридичної фірми Astapov Lawyers з питань інтелектуальної власності Анатолій Кодинець зазначив, що агентство має ще довести, що авторські відрахування не були виплачені композиторам творцями фільму. "Звичайно виробник враховує це в договорах з авторами, вимагаючи від них повної передачі прав на їх твори", - підтверджує фінансовий директор групи "Лінія кіно" Галина Шевченко.

У свою чергу, директор київського кінотеатру "Жовтень" Людмила Горгеладзе вважає, що платити згадані авторські відрахування повинні прокатники. "Невеликі кінотеатри рахують кожну копійку, і втрата одного відсотка виручки, а тим більше штраф у п'ять мільйонів гривень, може призвести до їх закриття", - заявила вона.

Зараз ви читаєте новину «Українські кінотеатри платитимуть за музику у фільмах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі