четвер, 25 жовтня 2012 12:56

Глядачів вистави ганяли по коридорах Молодого театру
7

Фото: Фото: Ольга Богачевська

У столичному Молодому театрі показують виставу-репортаж із місця злочину "Кома". Її поставили на п'єсу сучасного австрійського драматурга Фолькера Шмідта та режисера Ґеорґа Штаудахера. Твір із німецької на українську переклала письменниця Наталка Сняданко.

Режисером-постановником вистави виступив Андрій Май. Акторами були студенти Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.Карпенко-Карого (майстерня Станіслава Мойсеєва).

Вистава починається у невеличкому залі, стіни і стеля якого завішені чорною тканиною. На сцену проектується зображення шкільної дошки. Двічі за виставу на ній змінювалися написи. Протягом сцени кульмінації на дошці писало: "Амок - немотивована агресія з людськими жертвами або без них, поза якихось етнічних чи географічних рамок".

Герої по одному заходять до зали та розповідають про те, що думали чи робили в останній момент перед смертю. Деякі з акторів сидять серед глядачів."Я спускалася сходами і бачила, як у двох дівчат злітають голови", - каже учениця Каро, яка постійно знімала життя школи на камеру. Вони школярі та викладачі, яких застрелив учень-соціопат. Зала здається, класом, а герої, наче виходять до дошки відповідати.

Далі глядачів ділять на три частини і ведуть різними коридорами театру. Актори тепер грають на сходах, у туалеті, фойє, кімнаті без світла. Показують останній день життя класу перед убивством. Сцени переважно складаються із діалогів між двома, інколи трьома, героями. На деяких показують відео-записи із монологами, в яких школярі розповідають особисті переживання. В одній сцені школярка ввімкнула на відео-програвачі мультик Tom&Jerry.

Глядачам постійно доводиться переходити з локації на локацію. Їх близько 15-ти. Так присутні стають учасниками уроків, перехожими шкільних коридорів, свідками розмов, пліток, поцілунків, конфліктів між підлітками.

"Кома" - це екзистенціальна драма, в якій кожен на одинці зі своїми особистими страхами, комплексами, проблемами.

Школяр Штефан погано вчиться, тому його залишили у тому ж класі ще на рік. Батьки майже не звертають на нього уваги. "Четвірки є у табелі? - запитує хлопця тато, який повернувся із відрядження. На заперечну відповідь Штефана чоловік дає йому 50 євро. - Тепер залиш мене у спокої." Юнак згодом спланував убивство однокласників і вчителів.

Вистава триває 2 години. Цього сезону її показуватимуть 3 та 11 листопада у Молодому театрі.

Зараз ви читаєте новину «Глядачів вистави ганяли по коридорах Молодого театру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі