середа, 03 жовтня 2012 17:21

Театр з Якутії показав у Львові виставу українського режисера
6

Фото: Фото: Ольга Швед

2 жовтня Мірнінський театр із Республіки Саха-Якутія в рамках театрального фестивалю "Золотий Лев" показали виставу "Леді Макбет Мценського повіту" за твором російського письменника Миколи Лєскова.

Сценарій, музичне оформлення та костюми виконали львівське подружжя Ярослав та Алла Федоришини. У Якутську за цю виставу театр отримав кілька нагород.

"Три роки тому дирекція молодого, йому всього чотири роки, театру із Якутії запросила мене поставити їм виставу за твором Лєскова. Знайшли мене через знайомого московського режисера. Погодився одразу, адже тема — любовна, над цим я люблю працювати. Хотілося облагородити вчинки Ізмайлової, показати більш її як закохану, здатну на все жінку, а не як убивцю. У Якутію з дружиною Аллою — вона займалася костюмами  - їздили двічі" - розповідає після вистави режисер Ярослав Федоришин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "Золотий лев" привезли найбільші у світі бубни

Головна героїня вистави — молода купчиха Катерина Ізмайлова одружується  з нелюбим чоловіком. Довго не може завагітніти,  мріє про дитину. Згодом закохується у свого робочого — Сергія.

У них зав'язується роман, про який пліткують усі навколо. Коли свекор Катерини дізнається — жорстоко б'є Сергія і Катерину. Та труїть його крисячим ядом. Увесь час проводить із Сергієм, вагітніє від нього.

Коли приїжджає чоловік -  Зеновій Борисович  і запідозрює її у зраді  - разом із коханцем душать його. Труп ховають у погребі. Щоразу, коли хтось помирає  - на сцену виходить актор у жовтому лахмітті на ходулях і у масці з дзьобом. Він символізує смерть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На львівському фестивалі "КіноЛев" покажуть дитяче не форматне кіно

Усі мертві душі переміщаються на другий поверх дерев'яної декорації. Жоден із п'ятнадцяти акторів не залишає сцену під час вистави — під час вбивств сидять по кутках із свічками, коли любовні сцени — лежать на підлозі або пліткують, працюють позаду.

Після весілля Катерини і Сергія виявляється, що законний спадкоємець багатства — племінник вбитого чоловіка. Катерина і Сергій і його задушили. Їх арештували, слуги розповіли хто вбив старшого Ізмайлова та його сина. Під час плавання на кораблі на каторгу Катерина шукає можливості побачитись з коханим. Але той захоплений дівчиною Сонеткою. Катерина дізнається про це, штовхає її у воду і сама стрибає. Завершується вистава ходою п'яти душ слідом за смертю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "Золотому леві" львів'янки матюкались на клоунів

"Наш театр — єдиний на місто Мірне. У нас добувають діаманти, живе тільки робочий люд. Але привчаємо до театру і їх. Ваша публіка вишукана, але було страшно, коли не почули в кінці аплодисментів. А люди просто не зрозуміли, що вистава завершилася", -   каже  Тетяна Мамлєєва.

XI Міжнародний театральний фестиваль "Золотий Лев" триватиме у Львові  до шостого  жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Театр з Якутії показав у Львові виставу українського режисера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі