середа, 20 травня 2020 16:20

У Національній філармонії виступить вундеркінд-саксофоніст з Японії

У Національній філармонії виступить вундеркінд-саксофоніст з Японії
Саксофоніст Кента Ігараші закінчує цьогоріч київську музичну десятирічку. Фото: vatet.ru

- Чи не єдиною державною мистецькою установою, що має у своєму інвентарі стаціонарне обладнання для прямих онлайн-трансляцій, є Національна філармонія, - розповідає прессекретар закладу Ілона Таміліна.

Для артистів в умовах карантину це єдина можливість залишатися на плаву. Але якісні трансляції саме живих концертів, а не архівних записів в Україні далеко не кожна концертна організація може собі дозволити: це передбачає відповідні технічні можливості, спеціальну апаратуру.

Спеціальні мікрофони, камери придбали незадовго перед початком пандемії, як відчували, – продовжує Таміліна. – Таким чином, філармонія забезпечила, можна сказати, повноцінну діяльність і зможе закрити сезон. Так, концерти платні, але ціна – 50 гривень за квиток. У звичайних умовах найдешевший – 70 гривень. Для старту нового проєкту це нормально. Тут враховується, зокрема, купівельна спроможність цільової аудиторії, а ми зацікавлені в тому, щоб максимальна кількість слухачів могла насолоджуватися концертами класичної музики онлайн.

Частина слухачів, які купили квиток, відкрили посилання доступу без проблем і могли дивитися концерт, а частина за спроби доступу отримали прикре повідомлення про "помилку сервера".

Утім, під час першого платного концерту з доступом до онлайн-платформи стався конфуз. Як стало відомо з коментарів на Facebook-сторінці філармонії, частина слухачів, які купили квиток, відкрили посилання доступу без проблем і могли дивитися концерт, а частина за спроби доступу отримали прикре повідомлення про "помилку сервера". Виявилось – технічний збій. Сталося це з вини партнера, який продавав квитки, – компанії Kontramarka.ua. Але причину вже діагностовано. Запевняють, що надалі це не повториться. Відтак запис цього концерту виставили в Інтернет у вільний доступ і усім без винятку повернули гроші за квиток.

– Ми почали нашу роботу з виступу соліста філармонії, Антонія Баришевського, – розповідає генеральний директор Національної філармонії Дмитро Остапенко. – Звичайно, для нас це справа нова, хоча у світі це практикується давно. Тому всі технічні питання необхідно вирішити й удосконалити, ми над цим зараз працюємо.

Але ж питання полягає в тому, що настав час використовувати не тільки концертні зали, приймати відвідувачів. Хоч це і є найвищий пілотаж у сприйнятті мистецтва – і акустично, і візуально. Прямі онлайн-трансляції допоможуть нам подати цю творчу продукцію у віддалені географічні точки як у нашій крані, так і за кордоном. Тож це дуже важлива складова філармонічної діяльності в цілому, передусім у поширенні нашого мистецького доробку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо держава змогла швидко закрити метро та припинити інші важливі речі, то має сказати своє слово в регуляції піратського ринку - голова кінокомпанії

21 травня буде концерт Київського квартету саксофоністів, 27-го виступлять солісти філармонії В'ячеслав Самофалов і Марія Віхляєва, які подарують нам творчість Астора П'яццолли. Також є плани онлайн-концертів на червень. Скільки ще нам доведеться чекати, доки буде дозволено проводити концерти перед слухачами безпосередньо в залі, наразі не відомо. Але ми не зупиняємося, а продовжуємо концертний сезон. Має бути наповнений слухачами, принаймні в онлайн-0режимі. Я думаю, що з часом ця практика набере обертів і ми працюватимемо в цьому режимі також.

Що було поштовхом для придбання необхідної техніки ще до карантину ?

– Ця тема була присутня ще під час останнього конкурсу на посаду генерального директора Національної філармонії України, де зафіксували цю позицію у програмі розвитку установи. І ось минув уже третій рік, ми планували до цього часу визначити тільки джерела фінансування для придбання техніки, але нам вдалося накопичити наші розрахункові кошти, придбати обладнання, налаштувати його і вже вводити до експлуатації.

Під час купівлі обладнання чи була підтримка з боку держави?

– Ні, ми придбали техніку винятково за філармонічні розрахункові кошти, які ми заробляємо. Бюджетних коштів ми не залучали. Вважаємо, що це вклад нашого колективу у зміцнення матеріальної бази і модернізацію засобів донесення нашого творчого продукту до широкої аудиторії.

Згаданий онлайн-концерт Квартету саксофоністів, що відбудеться 21 травня й розпочнеться о 20:00, – це давно запланований ювілейний концерт цього колективу. Мав приїхати, зокрема, знаний американський джазовий саксофоніст Ерік Марієнталь. Але плани порушив карантин - і музиканти проведуть концерт своїми силами. Буде запрошено піаніста В'ячеслава Полянського, перкусіоніста Сергія Хмельова, а також виступить 18-річний саксофоніст Кента Ігараші.

За 35 років існування Квартету саксофоністів ми гратимемо перед порожніми стільцями вперше

- Це вперше за 35 років існування Квартету саксофоністів ми гратимемо перед порожніми стільцями, але з надією, що нас дивитимуться і в різних містах України, і в різних куточках Європи, – каже Юрій Василевич, керівник ансамблю. – Специфіка така, що не буде безпосередньої адекватної реакції публіки, не буде оплесків, і від цього трохи сумно на душі.

Для вас особисто це буде новий досвід - грати в порожньому залі?

– Ви знаєте, це, мабуть, дуже схоже на студію звукозапису, там же теж повинна бути тиша, ніяких оплесків, абсолютна концентрація. Ну, ми вважатимемо, що це "два в одному" – і що люди нас слухають, і що це пишеться. Я сподіваюся, що любителів саксофонної музики буде багато.

У чому полягає особливість концертної програми?

– Програму можна назвати "Від класики до джазу". Вона цікава тим, що буде українська музика XVI століття, буде Бах і сучасність. Зокрема "Мелодія" Мирослава Скорика, яку композитор аранжував саме для нашого ансамблю. Буде також джазова програма – Джордж Гершвін, Гленн Міллер та інші.

Хтось із ваших близьких буде присутній в залі?

– Ні, в залі бути заборонено, і ми закону не порушуватимемо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українській музиці пісні меланхолійні, в'ялі в акомпанементі і подаванні. А хочеться нерву - Іван Леньо

Перший платний онлайн-концерт у прямому ефірі Національна філармонія України провела 15 травня. Це був сольний виступ піаніста Антонія Баришевського, у програмі якого – твори Гайдна, Вагнера, Ліста, Шопена, Прокоф'єва та Лігеті.

18-річний саксофоніст Кента Ігараші закінчує цього року київську музичну десятирічку. Музикант відомий зокрема тим, що грає і класику, і джаз, і є лауреатом 35 музичних конкурсів. Кента Ігараші – учень Юрія Василевича, досвідченого викладача саксофона і керівника Київського квартету саксофоністів. Кента народився в Японії, але від 5 років живе в Києві. Коли йому було 13, записав свою першу платівку.

Зараз ви читаєте новину «У Національній філармонії виступить вундеркінд-саксофоніст з Японії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі