понеділок, 18 травня 2020 19:10

В українській музиці пісні меланхолійні, в'ялі в акомпанементі і подачі. А хочеться нерву - Іван Леньо

В українській музиці пісні меланхолійні, в'ялі в акомпанементі і подачі. А хочеться нерву - Іван Леньо
Фронтмен Kozak System Іван Леньо по класу акардеон закінчив Воронезьку, та аспірантуру Київської консерваторії про класу акардеон. З 1996 по 2012 роки був учасником гурту "Гайдамаки". Фото facebook.com

Етно-рок гурт Kozak System зіграють благодійний концерт на честь свого восьмиріччя. Трансляція почнеться 19 травня о 20.00 на платформі Online Stage. Частину зібраних коштів передадуть на боротьбу з коронавірусом. Фронтмен Kozak System Іван Леньо розповідає про пісні крайнього альбому групи "Закохані злодії".

"Повінь"

Перший варіант тексту написав наш друг – громадський активіст, військовий, який пройшов шість ротацій Гліб Бабіч. Ми допрацьовували. Непросто писати ліричні пісні у яких би була драйвова складова. Зазвичай в українській музиці композиції меланхолійні, в'ялі в акомпанементі і подачі. А хотілося нерву, внутрішньої динаміки, напрягу. Тому для нас "Повінь" цінна. Ніби лірична, але так чи інакше – це справжня рок-музика. Співпадає, наприклад, з енергетикою американського гурту Imagin Dragons, який нам подобається.

"Закохані злодії"

Товаришуємо з київським бардом Максимом Рубаном. Пише дуже симпатичні пісні. Він родзинка, самородок, до того ж неймовірний романтик. Нам сподобалась річ з його репертуару "Закохані злодії". Зробили свою версію. Зрозуміли, що назва дуже хороша не лише для пісні , а цілого альбому. Бо у всіх композиціях на платівці йдеться про кохання. Про різні види стосунків між чоловіком і жінкою.

"Досить сумних пісень"

Збирались на природу. З нами був Гліб Бабич. Він інколи бере гітару і грає щось своє. Річ "Досить сумних пісень" нам здалася актуальною, бо на той момент дійсно ми випускали один за одним невеселі треки. Пісня вийшла баладно-ліричного складу по акомпанементу, але з гумором.

"Така, як літо"

В Україні дефіцит легких, веселих текстів. Пісні зазвичай намагаються писати сумні драматичні. Обмаль чогось схожого на творчість "Братів Гадюкіних". Дуже непросто, наприклад, написати про дівчину, щоб це викликало світле, веселе почуття. "Така, як літо" нам допоміг написати вокаліст гурту "Мері" – Віктор Винник. На концерті в Тернополі показали йому чернетку пісні зі словами, що нам не дуже подобались. Шкода було викидати пісню, має гарну мелодійну лінію, грув. Новий текст її врятував.

"Кицю, гудбай"

Непроста композиція. Ми її створювали останньою. Дуже хотілося зробити щось веселе. Випадково натрапили на текст Василя Звєрєва. Він актор, журналіст. Загалом цікавий хлопець і виявляється пише вірші. Один із них доволі незвичний, з певними викликами. Ми вирішили зробити з цим текстом ска-композицію. Щоб можна було не тільки слухати, а й відриватися під неї на фестивалях. В оригіналі вірш з матюками. Радилися з радійниками чи дозволять крутити, якщо запікаємо ці слова. Але вирішили краще прибрати нецензурщину. Пісня мала чотири версії аранжування. Ми над нею працювали десь два місяці. Забрала в нас багато сил. Який варіант залишити в альбомі спитали у друзів. Так буває рідко. Зазвичай самі знаємо, що хочемо. Але тут кожна із версій була хорошою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представник України на Євробаченні гурт Go_A готує сюрприз для Андрія Данилка

"На маленькій планеті"

Пісня на вірш Миколи Вінграновського. Це той приклад, коли куплети виникли з неба і вони такими і залишилися по мелодиці і по гармонії. Правда пізніше ми доволі довго намучилися, щоби придумати приспів. І знову стикнулися з тим, що дописувати Вінграновського ніхто не береться . Зголосився сценарист Микола Бровченко. Але версія є і без цих приспівів. Виконує переможниця "Голосу країни" Оксана Муха. Пізніше в Інтернеті я забивав запит "На маленькій планеті" і побачив відео , де екс-міністр культури Євген Нищук читає цей вірш, теж доволі симпатично.

"Тікай"

Ліричний герой усвідомлює, що він не гідний дівчини. В серцях каже: – "Залишай мене, тікай від мене, бо добра з цього не вийде".

Попередній варіант пісні не подібний на альбомний. Микола Бровченко показав цей текст акомпонуючи собі на гітарі в стилі босанова. Пісню називав "Або-або". Виглядала зворушливо, але це було неможливо реалізувати в рок-групі. Пізніше зрозуміли, що цей текст може мати не тільки жартівливе звучання. Додали від себе надрив, пристрасть. Почали тягнути її у бік того звучання, яке зараз є в альбомі.

"Бензин"

Композиція музично - дітище нашого гітариста Сашка Дем'яненка. Kozak System має певні музичні складові, які неможливо було доточити до тієї подачі, яку він запропонував. Наполіг на тому, щоб виконувати її так, як йому подобається. І ми погодилися. Текст Іздрика. Ми останнім часом усвідомлюємо, якщо для пісні взяти слова цього поета, або Сергія Жадана, то це виходить чисте мистецтво. На жаль прошарок українців, які б усвідомлювали наскільки крута їх творчість не такий великий.

"Я відчуваю тебе"

Режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко знімає художній фільм про співачку. Головну героїню грає Оксана Муха. Саундтреком цього фільму взяли "Я відчуваю тебе". З Оксаною ми знайомі давно. На одному із концертів, ми попросили її виконати "Зродилися терки". Це одна із пісень нашого репертуару, яку ми записували з Мар'яною Садовською. А вона живе в Німеччині і рідко буває в Україні. І з того часу почали думати з Оксаною Мухою , як зробити справжній дует. Наш трубач Сергій Соловій написав музику. Попросив написати текст під наш дует Миколу Бровченка. Вийшли неймовірно правильні і красиві слова.

2012-го акордеоніст Іван Леньо, басист Володимир Шерстюк, гітарист Олександр Дем'яненко та барабанщик Сергій Борисенко вийшли із складу гурту "Гайдамаки" та заснували Kozak System. За 8 років існування група випустила 5 студійних альбомів: "Шабля", "Пісні самонаведення" разом з Тарасом Чубаєм, "Живи і Люби", "Не Моя" та "Закохані Злодії".

Зараз ви читаєте новину «В українській музиці пісні меланхолійні, в'ялі в акомпанементі і подачі. А хочеться нерву - Іван Леньо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі