вівторок, 03 січня 2017 18:45

Українська колискова зазвучала по-новому

Українська колискова зазвучала по-новому

Український гурт Ptakha осучаснив народну колискову "Ой, ходить сон коло вікон". Переспівали у своєму стилі — поєднавши український фольклор з електронною музикою. Це третя музична робота гурту.

"Ми хотіли "розкачати" улюблену колискову. Це проста, спокійна, "мінімалістична" композиція. Можна віднести її до жанру lounge music", – написали учасниці Ptakha у Facebook.

Групу складають чотири вокалістки. Усі, за винятком Ірини Лобанок, живуть у Львові. Вона з Дніпра. Зараз вивчає музичне продюсування у Вестміністерському університеті в Лондоні. Грає на клавішному синтезаторі. Юліана Вінтюк та Ірина Семенів - бандуристки. Четверта учасниця Ptakha Марічка Бондалієтова на інструментах не грає. Над піснями працюють дистанційно. Пишуть і продюсують їх самостійно.

Колискова "Ой, ходить сон коло вікон" на початку XX століття надихнула американського композитора Джорджа Гершвіна. Почув її 1929 року в Нью-Йорку у виконанні Українського національного хору під керівництвом Олександра Кошиця. Через п'ять років написав за її мотивами арію Summertime для опери "Поргі та Бесс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 2017 році вийдуть фільми про Джамалу та Дзідзьо

Дебютна композиція "Рута-м'ята" вийшла у січні 2016-го. Народна пісня "Ой, чия ж то рута-м'ята" записана на Полтавщині. У червні презентували анімаційний відеокліп. Екранізувала композицію британська аніматорка Сімран Фул.
"Рута-м'ята" містична і дуже дівоча. Чудово поєдналася з електронікою. Спільна робота над аранжуванням тривала дві репетиції. Ілюстраторка сама звернулась до нас із пропозицією співпраці. Сподобалась наша аудіоробота. Ідею кліпу розробляли спільно. Робота тривала близько трьох місяців. В основі сюжету лежить українська легенда про мавку. Це лісова істота в образі гарної дівчини, яка приманює до себе хлопців та веде за собою в ліс. Ми орієнтовані не лише на українську публіку. Але нам важливо через свою творчість розповідати про українську культуру", - каже Юліана Вінтюк.
У квітні Ptakha презентували другу пісню "Ізпрежди Віка". Вона розповідає про староукраїнські уявлення щодо створення світу. "Ми використали не характерне для української народної музики поліфонічне багатоголосся. Коли кожен голос веде незалежну мелодичну лінію. Цей прийом називають контрапунктом. Із кожною новою піснею ми все більше рухаємося в бік електронної музики", - додала співачка.
Зараз ви читаєте новину «Українська колискова зазвучала по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі