Ексклюзиви
четвер, 12 січня 2012 16:35

У Тернополі вперше показали унікальні скульптури Пінзеля
10

Фото: Фото: Олена ДЗІК

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї організували виставку робіт відомого майстра Іоанна Георга Пінзеля. В експозиції понад 300 експонатів. Крім творів скульптора, є ще книжки про нього, архівні фотографії 20-х років минулого століття, спецконверти, публікації, портрети, марки, ювілейна монета, альбоми.

Як розповіла Gazeta.ua дослідниця творчості Пінзеля Віра Стецько, таку велику колекцію у стінах музеї показали вперше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптури українця Пінзеля будуть стояти у Луврі

"Спеціально дістали з фондів музею чотири алегоричні постаті – Віри, Мужності, Мудрості і святого Товія, які виготовив Пінзель. Раніше їх для широкої публіки не показували. А ще виставили скульптури святого Вікентія та святого Франциска Борджіа та два рельєфи – Чудо святого Миколая та Відсіч голови Івана Предтечі. Із цих восьми робіт сім відібрали для експозиції в Луврі", - сказала вона.

Виставку присвятили до 250-ї річниці з дня смерті Іоанна Георга Пінзеля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Твори Пінзеля хочуть повернути в Бучач

Серед представлених експонатів є листи-подяки з Лувру, а також японський фільм про Георга Пінзеля. Його нещодавно знімали на Тернопільщині. Крім того, зібрали всі згадки про пошанування великого майстра на території Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей у 2007 році. Той рік був офіційно проголошений роком Пінзеля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віра Стецько знайшла нові роботи Пінзеля

"Ми хотіли показати, що життям і творчістю нашого українського Мікеланджело, як називають Пінзеля, дуже цікавляться іноземні дослідники. Тим часом у нашої держави, на жаль, не вистачає коштів навіть на підтримку виставки. Зверталися до обласної влади, щоб розмістити рекламу на сіті-лайтах. Допомоги так і не дочекалися", - зазначила Віра Стецько.

Виставка діятиме до кінця січня. Вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі вперше показали унікальні скульптури Пінзеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі