Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2007 07:06

Виставили роботи скульптора Пінзеля

10 серпня у Музеї барокової сакральної дерев"яної скульптури представили ширше зібрання творів Іоана Георгія Пінзеля. Цього разу виставку поповнили привезені скульптурні роботи з Тернополя та Івано-Франківська.

— Ми довго працюємо над Пінзелем, та щоразу відкриваємо для себе у ньому щось нове,— говорить директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, 81 рік. — Ні одна столиця світу не має таких геніальних речей, якими володіємо ми. Пінзель є "українським Мікеланджелом", нічим не поступаючись йому у техніці і майстерності.

Документ, який засвідчує роботу Пінзеля у Львові, знайдено ще 1906 року в соборі Святого Юра. У ньому зазначено, що за скульптуру Святого Юра автор отримав 37 тис. золотих. На сьогодні мало відомо про самого автора. Науковці навіть не впевнені, чи правильно називають його прізвище. Але знайдені роботи дають можливість упевнитися, що така людина існувала і творила в Україні в другій половині XVIII століття. 1993-го у Варшаві знайдено документи храмових книг, де розповідається про життя і діяння Пінзеля у Бучачі. За словами Возницького, багато унікальних речей були знищені за радянських часів.

Виставка робіт у Львові триватиме до 15 вересня, далі переїде до Києва. А у листопаді рік Пінзеля закриватимуть у Тернополі.

Зараз ви читаєте новину «Виставили роботи скульптора Пінзеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути