Ексклюзиви
вівторок, 03 липня 2018 14:16

У Швеції вручатимуть нову версію Нобелівської премії

У Швеції вручатимуть нову версію Нобелівської премії
Премію скасували через сексуальний скандал. Фото:glavcom.ua

Цього року Шведська академія не буде вручати Нобелівську премію з літератури.

Група шведських культурних діячів збирається провести нагородження власної версії найпрестижнішої нагороди у світі після скандалу, який стався у Шведській академії, - пише "Уніан".

Нобелівську премію з літератури скасували у травні після звинувачень чоловіка Катаріни Фростенсон Жана-Клода Арно у сексуальному домаганні. Вона, у свою чергу, письменниця і член Шведської академії, яка визначає щорічних переможців. У червні Арно звинуватили у зґвалтуванні, але він заперечує це.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голуб миру по-американськи: Трампа висунули на Нобелівську премію миру

Скандал дав початок дебатам про патріархальну природу академії, а також сутичкам у шведській пресі між академіками. Це призвело до низки відставок і скасування вручення Нобелівської премії з літератури цього року. Натомість понад 100 шведських письменників, акторів, журналістів та інших діячів культури сформували Нову Академію, яка проведе вручення альтернативної версії премії восени в ті ж дні, коли традиційно вручається Нобелівська премія.

"Ми заснували Нову Академію для того, щоб нагадати людям, що література і культура в цілому повинні просувати демократію, прозорість, емпатію і повагу без привілеїв, упередженої зарозумілості і сексизму", - йдеться у заяві новоствореної організації.

"В часи, коли людські цінності дедалі частіше ставляться під сумнів, література стає ще важливішою контрсилою, яка зупинить культуру мовчання і пригноблення. Нова Академія вважає важливим, щоб найпрестижніша премія з літератури була вручена 2018 року", - додають шведські діячі.

У Швеції на 95-му році помер відомий лауреат Нобелівської премії з медицини Арвід Карлссон. Карлссон відомий своїми дослідженнями властивостей нейромедіатора дофаміну і його впливу на пацієнтів з хворобою Паркінсона.

Зараз ви читаєте новину «У Швеції вручатимуть нову версію Нобелівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі