середа, 27 вересня 2023 12:05

У продаж надійшов перший роман авторки "Гаррі Поттера", орієнтований на дорослу аудиторію

У продаж надійшов перший роман авторки "Гаррі Поттера", орієнтований на дорослу аудиторію
Книга "Несподівана вакансія", що вийшла з-під пера Джоан Ролінґ. potterland.ru

27 вересня 2012 року у Великій Британії у продаж надійшов роман "Несподівана вакансія" Джоан Ролінґ. Це перша книга письменниці орієнтована на дорослих читачів.

У 47 років авторка Гаррі Поттера вирішила відійти від "магічної тематики". Підписала контракт з видавництвом Little, Brown and Company. Згідно з ним Джоан дозволяє публікацію її роману для дорослих.

В березні того ж року в мережу потрапляє інформація, що нова книга присвячена виборам до міської ради. Дія роману відбувається у вигаданому провінційному містечку Пеґфорд.

Сюжет розгортається навколо 44-річного Баррі Фербразера. Він раптово помирає від аневризми. Після смерті Баррі постає питання про те, хто займе його місце у раді. Між членами громади розгортається справжня боротьба. Спокійний Пеґфорд перетворюється на "поле боротьби за владу". Загадковий користувач під ніком "Привид_Баррі_Фербразера" публікує дописи, викриваючи секрети основних претендентів. Правда змушує деяких з них вийти з передвиборчої гонки. Руйнуються долі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 27-й BookForum оголосив програму онлайн-фестивалю

Українською роман вийшов у видавництві "А-ба-ба-га-ла-ма-га". Видання побачило світ 21 березня 2013 року.

"Труднощі перекладу почалися ще з титульної сторінки. Назва не має точного відповідника в українській мові. Це специфічний англійський термін. Разом з Іваном Малковичем ми перебрали безліч варіантів і зупинилися на назві "Несподівана вакансія", – розповідає перекладач Віктор Морозов. - Усі шанувальники "Гаррі Поттера" мають бути готові, що "доросла" Джоан Ролінґ кардинально відрізняється від "дитячої". Зі світу магії ми потрапляємо у світ маґлів — персонажів із "Гаррі Поттера", які не здогадувалися про існування поруч магічного світу. Вони дуже реальні, приземлені, далекі від будь-яких чарів. Таке враження, що письменниця свідомо написала цей роман у зовсім іншому стилі. Мабуть, хотіла довести всім і, перш за все, собі, що вона — багатогранна, а не авторка єдиної серії книжок про хлопчика-чарівника. Її мова стала дорослішою, подекуди навіть жорстокішою. Це серйозний твір, у якому порушуються серйозні й болісні проблеми".

За тиждень після старту продажів з показником 120 тисяч примірників книга виходить на друге місце у Великій Британії . Через три тиждень кількість перевищила один мільйон проданих копій по усьому світу.

Британський телеканал BBC та американський HBO екранізували роман у 2014 році.

Джоан Ролінґ – одна з найбільш високооплачуваних письменниць у світі. Вона стала першою авторкою, що має статки у сотні мільярдів доларів за рахунок книг. Її перший роман "Гаррі Поттер і філософський камінь" вийшов 1997-го.

Зараз ви читаєте новину «У продаж надійшов перший роман авторки "Гаррі Поттера", орієнтований на дорослу аудиторію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі