вівторок, 28 травня 2013 15:46

У Полтаві показали заборонену виставу режисера-вигнанця
28

Фото: Фото: Володимир Величко

У Полтаві 27 травня відбулась прем'єра вистави Дмитра Шостаковича "Антиформалистический раек или Сталин жил, Сталин жив, Сталин будет жить?". Оперу заборонило ставити керівництво Полтавського українського музично-драматичного театру імені Гоголя, й одразу після цього скоротили художнього керівника Олексія Коломійцева, який її підготував.

Актори поставили виставу за свої гроші на орендованій сцені, грошей за вхід не брали.

На маленькій сцені дому культури Полтавського турбомеханічного заводу актриса, яка грає двірника, підміталє сцену, за її спиною десяток акторів, в корчах попадали на спини й скотилися в одну купу, вдали мертвих. Між ними повільно проходить Сталін, тіл наче не помічає, наказує покарати композитора Дмитра Шостаковича за нереалістичну музику. За ним між глядацькими рядами бігають енкаведисти, зі словами "Смотрите здесь, смотрите там, пускай трепещет по ночам. Смотри туда, смотри сюда и выкорчовывай врага", заглядають під сидіння й хапають глядачів за руки.

Після публічного засудження Шостаковича, енкаведисти продовжили шукати ворогів, кожному актору одягали на шию намилений зашморг.

"Тепер ясно, чого її заборонили грати. Вистава змушує думати, це не комедія, де можна тільки пореготати, - повідомила правозахисник Людмила Кучеренко. - Нинішній владі не потрібен народ який задумується над суспільними проблемами".

Опера тривала годину, на неї прийшло близько 500 чоловік. У залі не було вільного місця.

"Актори, які грали простих людей в п'єсі, навіть слів не мали, залякані, рухались як маріонетки безхребетні, виконували все, що скажуть, - повідомив глядач 25-річний Олексій Мальцов. - Якщо замість Сталінського режиму підставити наш, вийде майже один в один. Таку ж паралель можна провести між начальником й простим трудягою".

На постановку та декорації витратили 10 тисяч гривень. Частина акторів приїхали з Харківського оперного театру, виступили безкоштовно.

"Вистава перенасичена метафорами. Наприклад, техпрацівниця - це прибиральниця в форматі клубу, а Сталін - це прибиральниця в форматі цілої держави, - розповів режисер Олексій Коломійцев. - Це не остання постановка. Найближчим часом планую в Полтаві створити авангардний театр, який ставитиме сучасні прогресивні п'єси".

Полтавський театр імені Гоголя зняв з репертуару чотири вистави Коломійцева: "Легенда про Тараса", "Пригоди пана Мюнхгаузена", "Антиформалістичний райок", "Феменізм по-українськи". Ставитимуть переважно класику.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві показали заборонену виставу режисера-вигнанця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі