Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2012 11:30

У новому вірші Ґюнтер Ґрасс критикує політику Ізраїлю

У новому вірші Ґюнтер Ґрасс критикує політику Ізраїлю
Ґрасс називає Ізраїль "порушником крихкого світу". Фото з сайту globalpost.com

Німецький письменник, нобелівський лауреат Ґюнтер Ґрасс опублікував вірш з жорсткою критикою ізраїльської політики відносно Ірану. Вірш починається рядком "Про що необхідно сказати".

Воно з'явилося 4 квітня відразу в кількох виданнях, пише Spiegel. Оригінал надрукований у німецькій Sueddeutsche Zeitung, переклади - в американській The New York Times, італійській La Repubblica та іспанської El Pais.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Ізраїлю заспівав пісню про мир в усьму світі

У ньому Ґрасс називає Ізраїль "порушником крихкого світу" через його погрози нападу на Іран. Письменник також закликає світову спільноту взяти під контроль атомну програму не тільки Тегерана, а й Ізраїлю. Він згадує і про те, що Німеччина продає Ізраїлю підводні човни, які можуть бути використані у війні проти Ірану.

Після публікації вірша в пресі Ґюнтера Ґрасса почали називати антисемітом. Йому нагадали про те, що він служив у військах СС. Письменник розповів про це у своїй автобіографічній книзі "Цибулина пам'яті", яка вийшла в Німеччині в 2006 році і стала сенсацією. До цього було відомо тільки, що він служив в армії під час Другої світової війни, але про службу в елітних підрозділах СС він до цього не розповідав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США поки не ведуться на вмовляння Ізраїлю і не хочуть бомбити Іран

84-річний письменник підкреслює, що більше не готовий замовчувати цю тему погроз з боку Ізраїлю, як це робить Німеччина та весь світ. На його думку, цю тему намагаються не порушувати, тому що будь-кого, хто говорить про це, негайно звинувачують в антисемітизмі.

Міжнародне співтовариство намагається домогтися взяття під контроль ядерної програми Тегерана. Іранська влада, в свою чергу, наполягає, що веде розробки тільки в області мирного атома. На даний момент американська розвідка стверджує, що ядерної бомби Іран не має. Проте Ізраїль наполягає на зупинці будь-яких атомних досліджень Тегерана, погрожуючи в іншому випадку нанести удар по ядерних об'єктах.

Зараз ви читаєте новину «У новому вірші Ґюнтер Ґрасс критикує політику Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі