вівторок, 21 серпня 2012 16:41

У музеї вишивки експонати показують в темряві
24

В першій залі представлені вишиті сорочки, краватки, метелики та ікони
Фото: Фото: Світлана Корженко
"Сама користуюся такою обкладинкою. Її дуже просто зробити"
"Коли син вчився в Німеччині, вирішила поїхати до нього в гості. Спитала, що привезти. Він відповів: "Хліба і горілки". Вирішила гостинці гарно оформити"

19 серпня виповниться рік з дня відкриття музею інтерактивної вишивки Тетяни Протчевої. Він знаходиться по вул. Курчатова, 23 А. Вхідний квиток коштує 15 грн. Про візит слід домовлятися заздалегідь.

"Відкрити музей порадив мій син. Сказав: "Досить ховати вдома свої роботи. Їх треба показувати людям". Поряд зі своїм місцем роботи знайшла приміщення, яке здавали в оренду.  Минулого року відкрила тут музей", - розповіла Тетяна Протчева кореспонденту Gazeta.ua.

В музеї нараховується кілька сотень експонатів. Їх показують у двох кімнатах. В першій представлені вишиті сорочки, краватки, метелики та ікони. Тетяна дістає з полиці вишиту обкладинку для паспорта.

"Сама користуюся такою обкладинкою. Її дуже просто зробити, тому розробила спеціальні набори для її вишивання. В наборі є нитки, канва і схеми візерунків. Можна обрати будь-який на свій смак. Малюнки прості, їх вишивають чорними і червоними нитками. Навіть початківець легко зробить таку обкладинку за два дні", - поділилася Тетяна.
"Коли син вчився в Німеччині, вирішила поїхати до нього в гості. Спитала, що привезти. Він відповів: "Хліба і горілки". Вирішила гостинці гарно оформити. Розшила візерунками дві полотняні торбинки. На одній вишила напис "Хліб український", на другій - "Горілка українська". Ці торбинки дуже практичні, адже їх можна використовувати багато разів", - додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сорочинцях опудала ведмедів продавали по 20 тис грн

У другій кімнаті показують близько 20 портретів відомих людей, вони вишиті білими нитками по чорній канві. Перед тим, як запросити до другої кімнати, Тетяна вимикає світло. Портрети світяться в темряві.

"Якось знайома з Японії подарувала моток ниток для вишивання. Вночі прокинулася, а вони в темряві світяться. Почала з ними працювати. Вони недорогі — 20 метрів коштують 20 гривень", - розповіла Тетяна Протчева.

"Спочатку роблю схему. На це іде від 2 тижнів до місяці. Стільки ж часу потрібно для вишивання одного портрету", - додала вона.

Наприкінці екскурсії Тетяна влаштувала лазерне шоу.

"На екскурсії часто приходять школярі. Під час лазерного шоу вони починають танцювати і стрибати. Тоді радію, що орендую приміщення в нежитловому будинку. А то сусіди вже б замучили скаргами.

Якось один під'їхав на джипі. Зайшов всередину і питає: "Що це у вас за музей? Всього дві кімнати". Поклав на стіл 20 гривень, брати здачу відмовився. Коли оглянув всю експозицію, сказав: "Шкода, що в мене немає капелюха. Я б зняв його перед вами", - розповіла Тетяна Протчева.

Зараз ви читаєте новину «У музеї вишивки експонати показують в темряві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі