середа, 18 вересня 2019 21:17

У Мексиці покажуть українське мистецтво про війну
6

Євген Нікіфоров, Про монументи республіки, 2018
Лада Наконечна, Так звані, 2015
Євгенія Білорусець, Перемоги переможених, 2014-2018
Євген Нікіфоров, Про монументи республіки, 2018

Проект "На лінії фронту. Українське мистецтво, 2013-2019 рр." відбудеться в Мехіко протягом 5 місяців. Він досліджує, як сучасні художники і режисери інтерпретують бурхливу політичну та культурну ситуацію в Україні останніх шести років: з моменту громадянських протестів у Києві (2013- 2014) до анексії Кримського півострова та військового конфлікту на сході країни (2014 - сьогодні).

"Наша мета - не лише показати сучасне українське мистецтво, але й організувати документальні покази та дебати, даючи голос художникам, кінорежисерам та історикам, - розповідає куратора проекту Світлана Бєдарєва. - Це перший проект у Мексиці, який зосереджується на українському сучасному мистецтві та документальному кіно. Це також перший великий показ українських художників у Латинській Америці. Ця виставка допоможе встановити міцніші зв'язки між двома країнами, Мексикою та Україною, та дослідити, як мистецтво може демонструвати подібні соціальні проблеми в різних культурних умовах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прірва між світами: благополучним країнам показали біль, голод і війни

"Мексиканські, українські та міжнародні митці та науковці матимуть можливість досліджувати, як художники відображають громадянські протести та місцеві та міжнародні конфлікти, а також бурхливі часи заохочують виробництво мистецтва на передовій, - додає співкураторка виставки Ганна Дейкун. - Для досягнення цієї мети ми зібрали команду відомих українських художників, які досягли своєї популярності в Україні та світі, взявши участь у масштабних міжнародних заходах, таких як Венеціанська бієнале, Маніфеста та Документа, серед інших".

Проект "На лінії фронту Українське мистецтво, 2013-2019 рр." відбуватиметься з вересня 2019 по січень 2020 року в Мехіко і залучає три важливі культурні інституції в Мехіко: Національний музей культур світу, Музей пам'яті та толерантності та Національну Сінетеку.

У Національному музеї культур світу з 25 вересня 2019 року по 5 січня 2020 року відбудеться виставка, на якій представлені роботи провідних українських художників.

Учасники виставки - Євген Никифоров, Петро Армяновський, Оля Михайлюк, Роман Мінін, Євгенія Білорусець, Кристина Норман, Лада Наконечна, Микола Рідний, Юрій Коваль, Антон Поперняк, Роман Михайлов, Жанна Кадирова, Світлана Бєдарєва, втрачені роботи із колекції Платформи "Ізоляція" (Даніель Бурен, Паскаль Мартін).

Протягом листопада у Національній Сінетеці будуть представлені 10 документальних фільмів українських та міжнародних кінорежисерів. Серед режисерів-учасників - Сергій Лозниця, Марія Стоянова, Петро Армяновський, Наталія Бабінцева, Аліна Горлова.

Проект спонсорується Міжнародним фондом "Відродження", Mironova Foundation та Samsung Mexico.

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці покажуть українське мистецтво про війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі