четвер, 05 вересня 2013 09:20

У Львові відкрили виставку сакрального мистецтва про смерть
8

Фото: Фото: Ольга Швед

Виставку "Ікона. Реліквія" польського митця Крістофа Соколовскі відкрили у галереї сучасного сакрального мистецтва "ICONART" на вул. Вірменська, 26. Кілька десятків ікон, картин та інсталяцій на сакральну тематику представив митець у рамках "Тижня актуального мистецтва" у Львові.

Крістоф Соколовскі - іконописець і дослідник. Він давно досліджував розуміння релігійного образу ікони як зображення конкретної померлої особи, шукав зв'язок між іконою та людиною. Серед робіт Крістофа є ренгенівське зображення стопи із гвіздкам усередині, людського черепа, є картина із зображеними ранами Ісуса Христа.

"По відношення до тіла, до мощей досліджують два різні підходи: на заході - це представлення тлінного тіла, повсякчасне пригадування невідворотності смерті. На сході мертві тіла покривалися пишними тканинами, мощі ніколи не виставлялись у своїй наготі. Тому естетично красива ікона приховала те, до чого око не звикло, чого не хотіло би бачити - страждання, болі, хвороби, смерть. Навіть якщо вони й присутні в сакральному образі, тоді представлені естетично гарно. У своїх творах Крістоф Соколовскі спробував поєднати естетику східної ікони з її символізмом та реалістичність західного підходу до шанування мощей. У його творах ці два підходи гармонійно зливаються в одне", - каже мистецтвознавець Маркіян Філевич.

Виставку Крістофа Соколовскі "Ікона. Реліквія" можна відвідати до 15 вересня в галереї сучасного сакрального мистецтва "ICONART".

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили виставку сакрального мистецтва про смерть ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі