четвер, 19 грудня 2013 12:03

У Львові відкрили сакральну виставку старовинних хрестів
18

Фото: Фото: Ольга Швед

18 грудня у Львівському музеї історії релігії відкрили сакральну виставку народного образотворчого мистецтва "Знамення і образи віри". Це п'ята виставка із циклу "Різдвяні зустрічі", створена спільно з Музеєм сакрального мистецтва Львівської Архієпархії УГКЦ імені о.Антона Петрушевича. Тема виставки – хрест як знамення і образ віри.

Представлені речі – творіння майстрів XVI-XX ст. Усі хрести, ікони зібрані і врятовані директором Музею сакрального мистецтва єрм. Севастіяном Дмитрухом та та його помічниками. Частина експонатів – із збірки Музею історії релігії.

"Речові християнські символи поділяються на знамення або знаки і образи. Знамення передають духовне значення Божественних і небесних істин і явищ, не зображаючи їх безпосередньо. Перше знамення – Хрест, що повинен нагадувати про розп'яття, але немає зображення Розп'яття. Такий Хрест ми бачимо на куполах храмів, богослужбовому посуді, одязі, просфорах, на мітрах, архирейських, митрополичих і патріарших головних уборах, на архирейських посохах, в орнаментах стінного та іконного розпису, на богослужебних книгах, на церковних орденських знаках. Хрест із зображенням Ісуса Христа – це образ", - каже куратор виставки Руслана Бубряк.

На виставці презентують колекції ручних хрестів, процесійних, напрестольних, настінних, ковані хрести з куполів знищених церков. Експонуються ікони, картини на полотні, сюжет яких Хрест і Розп'яття. Найстаріший Хрест із розп'яттям датований 16 століттям, якого врятували у церкві на Львівщині. Вражає також двостороннє дерев'яне розп'яття, науковці вважають барельєфом. Його створив невідомий майстер з Львівщини.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили сакральну виставку старовинних хрестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі