субота, 19 травня 2012 11:43

У художньому музеї Умані можна подивитися на унікальні ікони

18 травня, у Міжнародний день музеїв, у художньому музеї Умані презентували три відреставровані роботи. Шанувальники мистецтва побачили дві унікальні ікони: "Святої Варвари" та "Ісус во славе" і художнє полотно Івана Кожем'якіна "На гойдалці".

Ікони та картину оновлювали фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України, що знаходиться в Києві. На реставрацію роботи відправили у 2007 році.

"Там їх оглянули фахівці, визначили обсяг робіт, специфіку та поставили полотна на чергу до реставрації, — каже завідувачка художнього музею Тамара Гай. — Ікони "Святої Варвари" та "Ісус во славе" — унікальні. Особливо перша, що належить до українського бароко вісімнадцятого століття."

На презентацію із Києва приїхала реставратор Жанна Шевченко. Вона родом із Умані. Вчилася у місцевих школах №№ 6 і 2. Ходила у місцеву художню студію. Нині працює в столиці. Вона починала реставрувати ці ікони. Завершували реставрацію інші спеціалісти.

Цінність цих полотен очевидна. Їх писали не звичайні сільські іконописці, а майстри Києво-Чернігівської школи. Це видно по стилю, ліпнині, оздобі. Митці використовували в своїй роботі срібло та золото, а також дорогу на той час фарбу — синю берлінську лазур. Ці дві ікони писали різні художники. Видно з техніки виконання та стилю.

Ікона "Ісус во славе" потрапила до музею з села Глибочок. А ікона "Святої Варвари" родом із барокової церкви села Скибинці Тростянецького району, що на Вінниччині. Пошкоджені ікони передали музею в 1978 році.

"Я люблю їздити на Буг. Це були 70-ті роки. Поблизу місця, де відпочивав, побачив церкву. В ній тоді тримали гори мінерального добрива. І біля добрив був унікальних іконостас. Ікони малого розміру порозбирали по хатах мешканці, а більшого — лишились. Їх і забрали до музею," — каже художник-фотограф Володимир Димков.

Копія картини Івана Кожем'якіна "На гойдалці" потрапила до музею теж у другій половині ХХ століття.

За тиждень відреставровані полотна займуть своє місце серед постійно діючої виставки в розділі "Іконопис".

"Привезуть спеціальні кріплення і тоді виставимо в експозиційні залі. Ікона із зображенням Ісуса буде серед ікон святкового ряду, а Варвара — між іконами "Миколи Чудотворця" та "Святою великомученицею Параскевою". Картина "На гойдалці" теж займе своє місце серед художніх творів," — каже Тамара Гай.

Уманський краєзнавчий музей відкрили 1917 року. Мав п'ять відділів: археологічний, соціальної боротьби, польського малярства, стародруків і картографічний. Під час війни був розграбований. Вивезли найцінніші колекції. 30 березня 1944-го музей поновив роботу. Картинна галерея містить майже 10 тисяч експонатів. Цього року музей святкує своє 95-річчя. Він є одним із найстаріших музеїв Черкащини.

Зараз ви читаєте новину «У художньому музеї Умані можна подивитися на унікальні ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі