вівторок, 27 вересня 2011 07:15

Ікону за півмільйона доларів повернули музею

Автор: фото: Ольга КАМЕНЄВА
  Ікона ”Розп’яття з пристоячими” датована IV століттям. 27 років тому її викрали з музею у Вірменському соборі у Львові. Разом із 21 іншими витягнули через вікно фондосховища
Ікона ”Розп’яття з пристоячими” датована IV століттям. 27 років тому її викрали з музею у Вірменському соборі у Львові. Разом із 21 іншими витягнули через вікно фондосховища

21 вересня росіянка Любов Єлізавєтіна передала Львівському музею українського мистецтва ікону "Розп'яття з пристоячими". Звідти її викрали 1984 року.

— Я та мій колишній чоловік Михайло де Буар купили цю ікону 2007-го на аукціоні в Німеччині, — розповідає 33-річна Любов Єлізавєтіна в заповіднику "Софія Київська". Тут відбувається урочиста передача образа. — Доти вона належала німецькому колекціонерові Глейзеру. Його вбили, а спадкоємці виставили колекцію на продаж. Цей витвір ми купили за 500 тисяч доларів.

Торік росіянка довідалася, що ікона крадена.

— Її фотографію ми опублікували у каталозі виставки державного музею-заповідника "Царицино". Один із професорів Московського університету сказав, що вона нагадує йому викрадену із Львівського музею. Хоча грабіжники змінили зображення — стерли двох ангелів, які летіли до Христа.

Михайло де Буар помер. Його вдова Тетяна вимагає від Любові Єлізавєтіної повернути 190 старовинних ікон. Їх оцінюють у $30 млн.

"Розп'яття з пристоячими" стоїть на дерев'яній підставці за склом. Датоване XV ст. Зображує розп'яття Христа, з його ніг біжить кров. Обабіч по двоє святих. Над головою Ісуса фарба стерта.

— Ікону викрали з фондосховища музею у Вірменському соборі. Його не охороняли, там не було сигналізації. Всього винесли 22 ікони — говорить директор Львівського національного музею 54-річний Ігор Кожан. — Злочинців знайшли за кілька місяців. Вони по 10 років відсиділи у в'язниці, зараз усі на волі. Одразу вдалося знайти дев'ять ікон. Під час слідства їх виявили у Москві. 2003 року з Німеччини привезли образ XVI століття "В'їзд Христа в Єрусалим". Цього року в липні російський колекціонер Ігор Возяков повернув до музею ікону "Покров Богородиці". Нещодавно з'ясували, що "Хрещення Христа в Йорданії" — в Нідерландах.

Зараз ви читаєте новину «Ікону за півмільйона доларів повернули музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути