Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2011 11:14

У головного художнього музею Донбасу відберуть виставковий зал
7

Фото: Фото: Тетяна Заровна/Gazeta.ua

1 квітня минає договір оренди між Донецьким обласним художнім музеєм і приватною особою, яка володіє приміщенням виставкового залу, повідомляє адміністрація музею. До середини 90-х музей займав перші поверхи трьох житлових будинків по бульвару Пушкіна: № 31, № 33 і № 35. Але останні кілька років виставковий зал в будинку 31, стиснувся до площі в 150 кв. м. На решті території розташувалися модні бутики. Їхній господар починає ремонт залів, де поки що експонуються роботи сучасних художників.

"Перший поверх будівлі, в якій знаходиться виставковий зал, вже давно належить приватній особі. Досі ця особа дозволяла музею користуватися приміщенням для виставок безкоштовно. У цьому році у зв'язку з підготовкою до Євро-2012 місто зобов'язало власників будівель оновити фасади, і тому музею доведеться звільнити виставковий зал. Тим не менш, ми сподіваємося, що після закінчення ремонту господар помешкання прийме нас назад. Якщо він патріот нашого краю ... ", - розповіла Gazeta.ua директор музею Галина Чумак.

Співробітники виставкового залу позбавлені директорського оптимізму. Доглядачів вже попередили про скорочення. Вони впевнені, що після ремонту магазини заповнять весь перший поверх будівлі виставкового залу, а з часом - й інші приміщення музею. Вже скасовано шість запланованих виставок.

"У Донецьку немає інших залів для експозицій, немає галерей, місто не зможе обійтися без цього виставкового залу! - вважає художник Леся Тернових. - Того обсягу, до якого виставковий зал художнього музею утиснувся в останні роки, і так було вкрай недостатньо. Художники займали чергу на рік вперед - записувалися, чекали. Тепер же відкрити виставку в Донецьку буде можливо або в будинку працівників культури, де є кімнатка максимум для 50 невеликих робіт. Або - в "Експодонбас", але там це буде небагатьом по кишені. Художники зникнуть в Донецьку як професія".

Приміщення виставкового залу перейшло в приватні руки за колишнього директора музею. У 90-ті він здав частину музейної площі в оренду комерсанту, який приватизував усе приміщення.

На сьогодні Донецький обласний музей тісниться на площі в 1,5 тисячі кв. метрів при необхідних 20 тисячах. Музей знаходиться в приміщенні, яке більше годиться для гастроному і потребує ремонту. Фондосховище не підходить для зберігання творів мистецтва. Фасаду необхідна реконструкція.

На думку фахівців, музею потрібна ізольована окремо розташована будівля з особливою вентиляцією, особливим освітленням і особливою охоронною сигналізацією, розташована близько до центру Донецька, на ділянці з низьким горизонтом грунтових вод. Під будівництво будівлі Донецькою міськрадою виділена територія, проте гроші на роботи не виділені.

Донецький обласний художній музей відноситься до числа найбільших музеїв художнього профілю в Україні. Він є культурним центром Донбасу, і зберігає одну з найбагатших колекцій країни - 15 тисяч творів мистецтва. За неофіційними оцінками, цей музей може пишатися одним з найкращих зібрань Айвазовського.

Зараз ви читаєте новину «У головного художнього музею Донбасу відберуть виставковий зал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі